”Arbetstagare” i gråzonen

En ofta lite bortglömd del av arbetslivet är de människor som tar uppdrag av olika slag. Och ska vi vara riktigt noga så hör det inte in under kategorin arbete, ett uppdrag har andra villkor och ersätts på andra sätt. Men såhär i juletider kan vi kanske vara extra generösa och låta dem få följa med i arbetslivsbloggen.

Något som genom mitt arbete ligger mig nära hjärtat är att göra en insats för ett barn eller en ungdom i ens närhet. Jag pratar om att vara familjehem och kontaktfamilj. Många kallar det avlastningsfamilj andra säger stödfamilj. Begreppen till trots, innehållet är detsamma, att finnas som stöd till ett barn i stor eller liten omfattning.

Situationen i hela landet ser ut som så att det är svårare och svårare att rekrytera familjehem (som tar emot ett barn på heltid) och kontaktfamiljer (som tar emot ett barn vissa helger) för kommunerna. Kanske är det så att många inte ens vet att det finns en sådan insats? Kanske är vi mitt uppe i karriären, renovering och familj och har fullt upp med eget? Kanske är vi lite rädda för vad det skulle innebära? Kanske vet vi inte hur stor skillnad det kan göra för ett barn med en relativt liten insats för mig och min familj?

Det finns undersökningar som visar att för ett barn med sköra hemförhållanden få vistas regelbundet hos en annan familj så lite som en gång i månaden kan ge stora resultat för barnets framtid. En liten insats, billig för skattebetalarna, dyrbar för barnet och värdefull för kontaktfamiljen som ofta upplever att de får mycket tillbaka.

Som uppdragstagare får du, förutom ett arvode av din kommun, ofta tillgång till olika utbildningar och träffar med andra uppdragstagare.

Är du nyfiken? Kontakta socialförvaltningen på din kommun för mer information. För behovet finns, det lovar jag dig. Med dessa ord vill jag önska en riktigt fin jul och ett gott nytt 2011 i medmänsklighetens tecken. Kanske dags att prova på att ta ett uppdrag?

Linnea Gideonsson
Senaste inläggen av Linnea Gideonsson (se alla)
2 Kommentarer
  1. Ulrika Mandell
    Ulrika Mandell says:

    Hej, och tack för ett otroligt passande inlägg. Man kan aldrig göra för mycket när det handlar om barns hälsa och välmående. Mig träffade du i alla fall rakt i magtrakten med din beskrivning….jag vill göra mer, och ska göra mer!
    /Ulrika

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Maria Kullberg, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: "Arbetstagare" i gråzonen http://gottarbetsliv.se/2010/12/16/arbetstagare-i-grazonen/ […]

Kommentering är stängd.