Rätt in i kaklet!

Så, fyra dagar kvar till julafton, massor att göra och avsluta på jobbet, julklappar att fixa, knäck att koka och dessutom har dagis stängt för utvärdering! Eller hur ser det ut för dig idag? Vi är många som kör i 130 knyck rätt in i kaklet (dvs julaftons morgon) och som sedan tillbringar hela julhelgen med att fatta att vi faktiskt har ledigt nu men att själva julen passerade utan att vi hann tindra med ögonen och njuta av att bara vara…

Är du också en av oss som ägnar mer än halva ledigheten åt att komma ner i varv? Men hur gör man då för att slippa? Ja, jag har ingen patentlösning på det berömda livspusslet tyvärr. Men några saker har jag lärt mig under årens lopp:

1. Redan i november (OK att just det tipset kommer lite sent): sluta boka in nya projekt och möten i din almanacka. Lägg istället dessa i januari i den mån det går.

2. Försök hålla julveckan tom på åtaganden utöver de nödvändiga. Du kommer att ha fullt upp ändå.

3. Delegera julfirandet och fixandet. Om du inte kan det så måste du nog sänka ambitionsnivån. Beställ klappar på nätet.

Förnumstiga tips? Javisst, och som sagt, något senkomna, men inte så dumma ändå om man tänker efter. Och de går även att applicera på sommarsemester.

För poängen är ju att du vill kunna använda din ledighet till att varva ner, njuta och ladda inför nästa år. Då måste du också börja förbereda dig mentalt för nedvarvning i god tid. Hjärnan och kroppen måste få tid att förstå att de inte måste gå på högvarv, och ett högt uppskruvat tempo kräver sin tid för att varva ner.

Jag önskar dig en god och fridfull julledighet. Till dig som arbetar och inte är ledig önskar jag en särskilt god och trivsam jul med goda och glada kollegor. Vi ses nästa år!

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Camilla Ländin, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: Rätt in i kaklet! http://gottarbetsliv.se/2010/12/20/ratt-in-i-kaklet/ […]

Kommentering är stängd.