Att hitta tid (del 2)

Fler än jag som nästan får magsår när familjen ska iväg varje morgon? Vad är det med barn och deras tidsuppfattning? Hur kan de fastna med en tugga i munnen eller börja leka mitt under påklädandet? Jag kan inte sluta att fascineras över att de inte verkar ett dugg stressade över situationen. Hur kan de som har minst kontroll vara så lugna?

Jo, de har kvar konsten att leva i nuet. Att inte vara bekymrad över saker som har hänt och inte oroad över saker som kan komma att hända. De tar hel enkelt dagen som den kommer och löser saker vart efter som de dyker upp. Vad är fördelen med det? Jo, att det går åt mindre energi till att oroa sig över saker. Du minskar på ställtiden genom att fokusera på en sak i taget och stänger ute allt annat. Vilket gör att du snabbare får undan uppgiften till bättre kvalité. Att leva i nuet ger dig också möjlighet att få små naturliga micropauser i vardagen, när du väntar på att datorn ska komma igång på morgonen eller står i en kö.

Att leva i nuet är en av grundstenarna i mindfulness, yoga och meditation. Alla bygger de på att ju snabbare vi kommer tillbaka till nuet desto snabbare laddar vi batterierna och återhämtar oss. Semestern är ett utmärkt tillfälle att träna på att vara i nuet. Gör som barnen: lev här och nu! Ta dagen som den kommer och bara njut.  Ha en riktigt skön semester!

 

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
1 svara
  1. Maria Edgren
    Maria Edgren says:

    Hej!
    Intressant läsning. Visst är det så att barnen lever i nuet och tur är det. Något som fascinerar mig är deras otroliga koncentration när de tittar på TV. Jag kan säga 5 ggr att det är mat och de hör inte för de är helt uppslukade av TVn. De kan stänga av allt utanför dem vilket vi inte kan som vuxna.
    Varma hälsningar Maria Edgren

Kommentering är stängd.