Att leda på rätt sätt

När jag utbildar och coachar ledare i ideella organisationer så är det en fråga som ofta återkommer. Den kan formuleras på olika sätt, men kärnan är det här: hur vet jag när jag gör rätt som ledare?

Det är en väldigt naturlig fråga. Ideella organisationer har sällan tydliga arbetsbeskrivningar för sina ledare, oavsett om de är förtroendevalda eller anställda. Det är ofta upp till ledarna själva att hitta fram till sitt sätt att leda, utifrån stadgar och andra styrdokument.

Många upplever att det borde finnas ett ”rätt sätt”, som ett facit som de inte har fått tillgång till. De vill ha bekräftelse på att de hanterar olika situationer korrekt.

Sanningen är att det inte finns något facit. Det finns däremot en mängd ledarskapslitteratur och olika åsikter och teorier om vad som fungerar. Det gäller att botanisera bland dem och sedan skapa sitt eget sätt att leda.

Det finns ingen mall, ingen steg-för-steg-instruktion om hur man leder på rätt sätt. Olika saker fungerar beroende på vem du är som ledare, vilken grupp eller organisation du leder och i vilken situation ni befinner er.

Det gäller att pröva sig fram, att undersöka vad som fungerar och vad som inte gör det. Att reflektera över sitt ledarskap och över vilka resultat det skapar. Att prata med andra ledare, lära av andras misstag och inspireras av andras segrar.

Ytterst handlar det om att bestämma sig. Vilka verktyg väljer du att använda? Hur väljer du att vara som ledare? Vad är din standard, din vision, ditt manifest? Ditt facit?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
1 svara

Kommentering är stängd.