Att prata sex på jobbet, rätt eller fel?

Tillbaka efter sommaren har de flesta nya erfarenheter och har aktiverat sig inom en mängd olika intresseområden. Någon har påtat i trädgården, några har dansat, varit på scoutläger, byggt sommarstuga eller vad annars vi nu kan roa oss med.
Jag har deltagit i diskussioner kring sexarbetets eventuella avkriminalisering eller legalisering. Jag har pratat sexualpolitik och hur höstens val kan påverka förlossningsvård och ungdomsmottagningar i våra kommuner och landsting. Jag har pratat BDSM-utövande och öppna relationsformer. Deltagit i Stockholm Pride och Regnbågsfestivalen i Malmö. Sista heta ämnet i mitt Facebookflöde var en intressant diskussion kring porr och feminism.

Förra veckan började jag fundera på hur jag upplevs av mina kollegor när jag helt öppet och utan att pausa kan ta upp dessa diskussioner på jobbet, på samma sätt som när någon pratar om planteringsjord. Nu är det ju så att det enda sättet att veta är att fråga, eller så skriver jag det här för att kontrollera att någon av dem faktiskt läser mina blogginlägg. Får jag återkoppling så kan jag återkomma i frågan.

 

Nu upplever jag sällan att jag ger mig in i praktiska sexfrågor som kan anses privata eller tabubelagda men jag kan förstå om det finns personer som anser att det inte är ett kontorsämne på samma nivå som hund eller soffinköp. Jag tror det är hälsosamt att våga prata om sex, vi är många vuxna som möts genom vårt arbete, vi kan vara föräldrar, partners, gifta eller ogifta med eller utan trädgård och hund. Någon form av diskussion kring sexualitet bör vi kunna ha utifrån de olika rollerna.

Men, var uppmärksam på din omgivning och visa hänsyn när du diskuterar sex med kollegor. Det finns många negativa erfarenheter kring allt från förlossning till relationer, eller att olika moraliska kompasser kan skapa konflikter. Och, trakasserier eller att pressa någon in i samtalen är aldrig ok. Tycker du inte sex är ett lämpligt kontorssamtal, ta upp det direkt eller prata med ditt fackliga ombud eller chef som kan hjälpa dig.

 

Hur tänker ni? Finns det ett rätt eller fel sätt att i ett rum fullt av vuxna människor beröra ett av livets mest grundläggande ämnen?

Andreas Brömster
Senaste inläggen av Andreas Brömster (se alla)
9 Kommentarer
 1. Anna
  Anna says:

  Du gör det nog i så fall väldigt avslappnat – jag kan inte komma ihåg att jag någonsin har hajat till inför något du har tagit upp i våra samtal på jobbet :) Jag tycker nog snarare att det behövs fler som du!

 2. Cecilia Sahlström
  Cecilia Sahlström says:

  Alla ämnen som tas upp har berättigande så länge ingen upplever det som stötande. Att tala om politik, sexualitet eller andra viktiga frågor kräver en öppen attityd hos mottagarna. Inte alla arbetsplatser är sådana.
  Vad jag vill säga är att allt är tillåtet att diskutera eller ta upp, när man håller det på en nivå som är saklig eller i förekommande fall känslomässig, men aldrig i syfte att kränka någon. Jag vet många arbetsplatser där syftet är att vara lustig på andras bekostnad. Utan att det är lustigt alls. Stor skillnad eller hur?! :) Om vi aldrig pratar om sådant som berör oss alla, sker ingen utveckling och fördomarna får fritt spelrum. Jättebra att du tar upp det här!

  • Andreas Brömster
   Andreas Brömster says:

   Absolut Cecilia, ingenting ska vara nedlåtande eller på andras bekostnad.
   Tyvärr är väl ofta de enkla skämten det och det gäller ofta att vara snabb på att reagera i de fallen.

   Tack för dina frekventa kommentarer.

 3. Andreas O
  Andreas O says:

  Jag samtycker med dig Cecilia, om att alla samtalsämnen är berättigade så länge de inte är stötande. Men skulle vilja sträcka mig ytterligare ett steg. Att även stötande ämnen kan och ibland måste lyftas så länge som man diskuterar sakligt och utan syfte att kränka.
  Ett sådant samtalsklimat kräver en väldigt öppen attityd gentemot andras frågeställningar och behov av att förmedla sig.
  Jag vill tro att vi har sådan öppenhet hos oss Andreas. Du är för mig en värdefull kollega!

  • Cecilia Sahlström
   Cecilia Sahlström says:

   Jag uttryckte mig lite fel ang stötande, jag menade egentligen kränkande. Jag håller med om att även stötande ämnen kan behöva lyftas! Absolut! Så vi är nog överens :)!

 4. Jonas Plunteman
  Jonas Plunteman says:

  Jag håller med dig Andreas Brömster om att vi behöver lyfta fram flera ”tuffa och känsliga” ämnen, samtidigt som jag även håller med dig Cecilia om att vi inte ska trampa på några fötter.

  Men jag märker ofta när jag tar upp HBTQ – samtalsämne i nya möten och nätverk med medmänniskor som jag träffar i mitt jobb, att det lätt gärna vill byta ämne för att det inte tillhör ”fyrkanten” och inte ”vågar” ta ”tunga ord i munnen”.

  Vissa arbetsplatser som jag besökt känner jag lever fortfarande kvar på några sekel tillbaka.. fast vi egentligen skulle varit/bör vara på 2014!

  Vi som jobbar inom HBTQ och andra nyckelområden får helt enkelt hjälpas åt och jobba ännu mera framåt i dessa ämnen! :)

  • Andreas Brömster
   Andreas Brömster says:

   Ja det är ibland skrämmande vilken tidsålder visa arbetsplatser verkar leva i.

   Jag tog medvetet inte upp HBTQ-frågorna I inlägget eftersom det tyvärr ibland kopplas samman med just sex. ”Här pratar vi inte om vad vi gör I sängen”.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] det på arbetsplatserna? Har debatten också ökat där? Förra veckan så skrev Andreas Brömster om att prata om sex på arbetet. Han menar att man skall vara uppmärksam på sin omgivning och visa […]

Kommentering är stängd.