Att prata politik på jobbet, rätt eller fel?

Min bloggkollega Andreas ställde häromdagen frågan om det var OK att prata om sex på jobbet. Inte då att berätta om sina egna upplevelser utan att diskutera sexualpolitik och liknande.
Och jag tänkte spinna vidare på frågeställningen om vad som är rätt eller fel på jobbet, och med tanke på valrörelsen och allt som dyker upp i min Facebook- och Twitterfeed så undrar jag: Är det OK att prata politik på jobbet? Och på vilket sätt?

Jag har haft arbetsplatser där en stor del av kollegorna har haft en politisk åsikt som ligger på samma sida mittenstrecket för att uttrycka det milt. Och på en sådan arbetsplats kan det vara svårt att uttrycka en avvikande åsikt, även om den inte är särskilt kontroversiell. Kollegor som uttrycker att ”hen vill jag inte ha vid mitt fikabord, hen röstar ju på X”. Det blir intressant, framförallt om organisationen man arbetar för lägger sig vinn om att kalla sig partipolitiskt oberoende.

En reflektion jag gjorde i samband med EU-valet i maj var att många på Facebook gärna postade en bild eller statusuppdatering när de varit och förtidsröstat, och talade om att ”röstade just på F! i EU-valet” och fick massor med tummar upp och gillanden för det. När en vän till mig uttalade stöd för Moderaterna i en fråga fick hon däremot ett antal ”VA???” ”Är du sån?” och ”Det trodde jag inte om dig?”-reaktioner.
Och jag tror att jag har en rätt bra blandning av politiska åsikter bland mina vänner på FB, däremot få av dem som säger något om att de röstar på Alliansen (det borde ju i rimlighetens namn spegla den allmänna opinionen tänker jag). Men det verkar onekligen vara mer OK att visa att man röstar vänster än borgerligt.

Jag tycker absolut att vi ska prata politik på jobbet, och som i alla sammanhang med respekt för varandras åsikter. Ingen oavsett partifärg (fast rasistiska sådana har jag inget till övers för) ska behöva ta kollegornas förakt när man uttrycker en politisk åsikt. Diskutera och argumentera, men respektera att dina kollegor inte tycker som du. Ni gillar kanske inte samma tv-program, samma musik eller samma mat och samarbetet brukar kunna fungera ändå. Respektera då att de kanske också ha en annan politisk uppfattning än du.

Och om du vill posta en artikel eller ett uttalande någon annan gjort i sociala medier: kolla gärna källan först. Det finns många organisationer med en politisk agenda som sprider budskap men försöker framstå som oberoende och objektiva. Det är 24 dagar till valet. Få artiklar och undersökningar är oberoende.

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)
2 Kommentarer
 1. Andreas Brömster
  Andreas Brömster says:

  Helt rätt, kan ibland känna att sexualitet, lön och politisk åsikt går hand i hand (i hand). De flesta har alla tre men det är inte alltid diskussioner kring endera ämnet uppskattas.

 2. Jonas Plunteman
  Jonas Plunteman says:

  Detta är riktigt intressanta frågor i valtider. Både ditt Camilla och Andreas blogg häromdagen.

  Med tanke på att jag både jobbar som Organisationsutvecklare inom HBTQ frågor på olika tillgänglighetsområden och även är politiskt aktiv för att kunna vara med och påverka.

  Dock känner jag att få vågar berätta om sin ”rösträtt”. Är det kanske för att man är ”rädd eller känner sig osäker på sitt röstval”?

  Jag möter ofta människor inom olika organisationsuppdrag som frågor hur och var jag får mitt driv ifrån.. då svarar jag oftast genom mötet med andra medmänniskor :-)

Kommentering är stängd.