Att vara på rätt plats

En gång när jag studerade på universitetet hade vi ett grupparbete. Uppgiften var intressant och jag var taggad. Vi var indelade i grupper av föreläsaren och till min glädje var det bara personer som jag såg fram emot att jobba tillsammans med i gruppen. Ni vet, sådana där människor som är både entusiastiska, duktiga och trevliga. Det kunde inte bli annat än bra. Trodde jag. Men det visade sig annat.  I biblioteket på våning två på Umeå universitet satt fem engagerade personer runt bordet och hade ingen som helst styrfart. Hur vi än gjorde kom vi ingen vart.  Varför? Vi var inte på rätt plats. Vi var inte rätt tillsammans. Utan att överdriva kan jag säga att det är den sämsta grupp jag någonsin jobbat i. Vi tog ut varandra och summan blev inte ens noll, den blev minus. Vi hade ingen som helst kreativitet.

På femte terminen hade jag turen att få uppleva precis motsatsen. Vi var även här indelade i grupper och jag kunde konstatera att jag nästan inte hamnat med någon jag kände sedan tidigare. Men vilken grupp vi blev! Alla tog plats, var sin plats och vi drev varandra framåt. Vilka roliga eftermiddagar på Rotundan och oj, vad vi lärde oss! Hela tiden. Det mesta vi gjorde blev bra, utan någon större ansträngning. Vi var på rätt plats. Precis med rätt människor just då. Vi var olika men vi kompletterade varandra. Alla deltog. Alla bidrog. Vi blev kreativa tillsammans.

Kanske har du också upplevt detsamma? Kanske har du känt tunghäftan eller skrivkrampen bryta ut? Säkert har du varit inne i ett flow av tankar och idéer, sådär ostoppbart kreativ. Säkert har du dragits ned i ”inget går” träsket eller blivit peppad av kollegor. Peppad att nå nya höjder, ni vet just då ”ingenting-är-omöjligt” mål inte känns sådär onåbart långt borta. När kreativiteten är på topp och du kommer på nya idéer till företaget, du är den där ”thinking-outside-the-box” anställda eller du är en chef som plötsligt ser möjligheter för din personal i allt du företar dig. För kreativitet för mig, är någonting som påverkar oss alla i vår vardag. Det är glädje och vilja till att tänka nytt och tänka vidare. Vilja att kanske ibland med små medel skapa någonting bra, någonting som jag själv har lyckats lista ut där bland pappershögar och boktravar. Tänk, så mycket resurser vi har inom oss. Resurser som kommer fram i rätt omgivning. Med rätt kollegor. När du är på riktigt rätt plats.

Nu är vi igång med arbetslivsbloggen och jag tror (om jag vågar mig på att skriva för er andra) att vi känner oss på precis rätt plats. Där vi vill vara och verka. Nu gäller det bara att utforska om vår grupp av bloggare är en sådan där riktigt kreativ grupp. Jag håller tummarna för att vi slipper skrivkrampen och tillsammans kan uträtta något bra och att du som läsare känner att dina spenderade minuter är väl valda. Välkommen till bloggen säger jag också, och på återseende!

Linnea Gideonsson
Senaste inläggen av Linnea Gideonsson (se alla)
2 Kommentarer
  1. Camilla Ländin
    Camilla Ländin says:

    Ja, visst är det fascinerande det där med grupper och dess dynamik. Och så frustrerande när man tror att man landat i en grupp med superkreativa människor, men där man misslyckas med att komplettera varandra. Har du idéer på hur man kan jobba med det om man nu är fast i en ”icke-producerande grupp”?

  2. Lisa Moraeus och Anna Hagstedt
    Lisa Moraeus och Anna Hagstedt says:

    Det här får mig att tänka på hur man också måste ”vara på rätt plats” för att ta emot nya insikter eller ny kunskap. Hela tiden möter vi människor som har nya saker att lära oss eller berätta för oss, fast vi missar de flesta – för att vi inte är på rätt plats. Inte redo. Inte öppna. Som barnböckerna som vi återupptäcker i vuxen ålder och plötsligt ser helt nya dimensioner i, som var dolda för oss som barn. /Lisa

Kommentering är stängd.