Böcker om arbetslivets frågor

Denna vecka tänkte jag inte vara arg på någonting. Tvärtom, faktiskt. Jag tänkte istället rekommendera tre böcker som har råkat komma i min väg de senaste veckorna. Jag har tyvärr inte läst dem i sin helhet (än), mest bläddrat lite och fastnat här och där – och jag har inte blivit arg på det jag har fastnat på. Det brukar vara ett gott tecken ;), så trots att jag inte har läst dem i sin helhet vågar jag rekommendera dem.

Perspektiv på kvinnors hälsa i arbetslivet Redaktör: Hélène Sandmark Förlag: Studentlitteratur

En bok som tar upp många olika perspektiv på arbetsliv och hälsa i ett könsperspektiv. Lagstiftning, synen på hälsa mm är inte könsneutral och det får konsekvenser inte bara för kvinnors hälsa, utan även för deras möjlighet att ta sig en plats i samhället. Kvinnors ohälsa bedöms annorlunda än mäns och inte ens lagstiftningen inkluderar mäns och kvinnors arbeten på samma villkor. Angeläget!

Chefsarbetets etik Redaktör: Tomas Brytting Förlag: SNS Förlag

En bok som INTE berättar hur man ska göra utan som syftar till att bredda förståelsen för chefarbetets etiska aspekter. Boken innehåller en mängd olika perspektiv som kan sägas utgöra en grund för det egna reflekterandet – vilken etik vill jag ska genomsyra mitt arbete, min organisation? Och det är ju en diskussion vi alla har anledning att delta i, men alltför ofta hukar för. Det är ju så mycket annat som ska diskuteras – budget, schema, nya datasystem, måluppfyllelsekvoter…

Problemet med ambitiösa människor Författare: Peter Rönnlund Förlag: TUK Förlag AB

En mindre, lättsammare och ganska rolig bok om vår förmåga att bygga system som föder och göder sig själva. Eftersom det går, inte för att det bidrar till något vettigt. Komplicerade system riskerar däremot ofta att bli helt meningslösa eftersom de som använder utdatan är så långt ifrån dem som stoppar in datan. Och dessa grupper har oftast helt olika syn på vad som är viktigt, rimligt och intressant att lägga ner omsorg på. Även om boken är lättsam är inte ämnet det. Väldigt många kan le eller skratta igenkännande. Eller gråta.

Det var mina tre tips på böcker om arbetslivet. Vilka är dina? Det behöver inte vara faktaböcker. Skönlitteratur är ofta minst lika intressanta att läsa om man vill förstå något om livet.

Lisbeth Rydén
Följ mig på:
5 Kommentarer
  1. Lisbet
    Lisbet says:

    Ser intressant ut. Innehåller böcker för mycket fakta med vetenskaplig text, undersökningar och statistik falnar mitt intresse och jag orkar inte ta mig igenom dem.

  2. Anna Lundqvist Frogner
    Anna Lundqvist Frogner says:

    Tack för intressanta tips Lisbeth! Får lägga dem till listan ”att läsa efter studierna”. Jag tycker det är en bra idé att dela med sig av litteraturtips via nätverket. Kanske ett tips vore att ha en fast plats/sida för litteraturtips någonstans relaterat till nätverket eller bloggen så att de inte ”försvinner” efterhand med bloggposterna utan enkelt går att hitta.

Kommentering är stängd.