Brain Management II
Hur hushållar du egentligen med din hjärnenergi? Här kommer fler tips om hur vi använder hjärnan på rätt sätt för att kunna koncentrera oss längre och ta bättre beslut.
- Minska på distraktioner
Vår hjärna är byggd för att scanna vår omgivning och bevaka ev. hot som vi behöver agera på. Det innebär att minsta lilla distraktion, tappar vi fokus på det vi jobbar med och ökar på ställtiden. Vanliga distraktioner i vår arbetsvardag är info meddelanden via SMS, mejl eller sociala medier. Det kan också vara en kollega som kommer förbi eller att telefonen ringer. Vi är även väldigt duktiga på att distrahera oss själva genom att andra tankar dyker upp än det vi jobbar med.
Tips: Stäng av alla infomeddelande funktioner du har på din dator, mobil och ev. läsplatta. Skapa istället en rutin att läsa av dem då och då under dagen. Har du någon extra komplex uppgift att lösa? Stäng av mobilen och stäng kontorsdörren eller boka in dig själv i ett konferensrum om du sitter i kontorslandskap.
Självdistraktioner beror ofta på att vi använder hjärnan som kom ihåg lista. Vårt korttidsminne klarar att hålla reda på 5-9 saker beroende på nuvarande hjärnenergi. Stoppar vi in fler saker i korttidsminnet, blir det allt svårare att koncentrera sig på det du utför. Använd istället en fysisk kom ihåg lista eller skriv in det du behöver göra i kalendern. Då minskar du belastningen på korttidsminnet och du kan lättare koncentrera dig. - Vila hjärnan
Hjärnan klarar inte att vara på topp konstant, den behöver perioder av vila då och då för att hålla produktiviteten uppe. Det har gjorts studier som visar att tar du regelbundet pauser under arbetsdagen. Är du betydligt produktivare den senare delen av dagen än om du inte tar pauser alls.
Tips: Behåll koncentrationen längre genom att jobba i korta block om 25 – 45 min. Du får testa dig fram vad som ger mest effekt för dig. Ta därefter en kort paus på några minuter. Ställ dig gärna upp eller sträck lite på benen. Läs mer om detta.
Har du en period när inget hjälper? Utför några rutinuppgifter, så hjärnan får använda de basala ganglierna en stund och komma ner i varv. - Snabba upp uppgifter
De basala ganglierna gillar mönster och vanor. Genom att repetera en uppgift kommer de så småningom att ta hand om dem. Tidsåtgången och hjärnans energiförbrukning minskar, och du slipper ha full koncentration på det du gör.
Tips: När du får en ny uppgift försök att hitta ett enkelt och snabbt sätt att utföra den. Ha full fokus på uppgiften de första gångerna du utför den för att sedan alltmer minska koncentrationen. Glöm inte att då och då titta över rutinen och kontrollera om det inte går att göra ännu smidigare eller enklare. - Bli mer kreativ
Att vara kreativ eller lösa ett komplext problem kräver minimal tankeverksamhet. Forskning har visat att du behöver sluta tänka på ett visst sätt för att du ska kunna hitta en ny lösning. Nyckeln till ökad kreativitet är att dra ner på sin tankeverksamhet.
Är du stressad och känner dig pressad att hitta en snabb lösning, är det troligt att hjärnan känner sig hotad och det limbiska systemet, känslohjärnan, går igång. Då fokuserar hjärnan gärna på negativa saker och feltolkar extern information.
Tips: Byt gärna miljö när du ska tänka nytt. Gå ifrån din arbetsplats. Sätt dig i lunchrummet eller konferensrum. Ta en promenad ute i friska luften. Det hjälper hjärnan att fokusera om och hitta nya tankespår.
Vi tänker ca 65 000 tankar per dag och det går tyvärr inte att stoppa dem. Det lyckas inte ens de som utövat mindfulness eller meditation i åratal. Försök istället att slappna av, andas ut och försök fokusera på att vara här och nu. När orelaterade tankarna dyker upp, försök hitta fokus igen. Ha tålamod ibland kan det ta lite tid innan du hittar en lösning på problemet. Du har säkert hört någon i din närhet som vill ”sova på saken” innan de svarar.
Genom att slappna av och tänka på något positivt eller roligt släpper känslan av hot och stress och hjärnan går tillbaka till normalläge igen.
(Fritt från Chef.se och ”Your Brain at Work” David Rock )
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
- Wind of Change - 9 april 2018
- Är ni rustade för förändring? - 26 februari 2018
- Jobba hemifrån – går det att få något gjort? - 12 februari 2018