Tillräckligt bra?

Under förra veckan jobbade jag med ett större internt projekt, som tog en stor del av min tid. Det var en hel del teknik involverat, vilket medförde att det tog tid innan allt samverkar och blev som jag tänkt mig. Det innebar att min tidskalkyl sprack väldigt snabbt och sluttiden närmade sig allt snabbare. Det är då lätt att bara öka på takten och lägga till några timmar övertid för att hinna med. Det var då följande fundering dök upp:

Hur vet jag när det jag gör är tillräckligt bra? För det jag höll på med i slutet var egentligen finjusteringar och fler tekniska finesser.  Vad hade hänt om jag redan från början hade definierat exakt vad projektets slutmål skulle vara? Hade det varit lättare att hitta rätt nivå och slippa slutstressen? Jag har inget uppenbart svar. Men känner att om jag haft en väldefinierat nivå på projektet, skulle jag nog istället för att öka takten och antalet timmar, insett att det jag höll på med i slutet var överkurs och kunde justeras i efterhand.

Hur agerar du när tidskalkylen spricker och sluttiden närmar sig allt fortare? Skulle de hjälpa med en bättre definierad slutnivå?

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)