Den framtida mobila arbetsplatsen

I ett av juniinläggen skrev jag om den mobila arbetsplatsen och hur vi kommer att anamma den. I detta inlägg och nästa kommer jag att fokusera på nomaderna dvs. de som inte har något behov av en stationär arbetsplats utan kan tänka sig att jobba på tillfälliga arbetsplatser på ett kontor eller ett café. Han eller hon är också nöjd med att kunna ladda ner det man behöver via internet.  I och med nomadernas intåg kommer mycket att förändras i det traditionella sättet att jobba. Jag har valt att i dagens inlägg vinkla det utifrån individens perspektiv. Nästa inlägg vinklar det från organisationens synvinkel. Fundera över följande saker:

Arbetsplats och verktyg:

Många av oss som har en stationär arbetsplats är vana vid att vi har tillgång till ett skrivbord och stol som är anpassat för ”skrivbordsarbete”. Men när vi börjar jobba utanför kontoret är detta inte någon självklarhet.  Många av oss har en tillfällig kontorsplats hemma, t ex köksbordet, andra sitter på ett kafé eller på tåget. Oavsett var vi jobbar externt är platsen sällan ergonomiskt utformad. Bordet kan vara för lågt eller för litet så att du inte får plats med ditt material. Stolen gjord för att luta sig tillbaka och ljuset för dämpat. Fällorna är många för att du snabbt ska få ont både i nacke, rygg eller anstränger ögon i onödan. Fundera därför var du kommer att jobba mest externt och försök hitta så bra arbetsplatser som möjligt.

Arbetstid

Oavsett om du är mest produktiv på morgonen eller kvällen, behöver du fundera på hur många timmar du lägger ner på ditt jobb. Många undersökningar visar att personer som har möjlighet att själv styra sin arbetstid tenderar till att jobba betydligt fler timmar än det de är anställda för. Med de mobila verktygen betyder det dessutom att du är teoretiskt nåbar 24 timmar om dygnet. Försök att hitta fasta tider att jobba på och se till att du bokar in tid för återhämtning och privatliv. Då blir du mer produktiv både på kort- och långsikt.

Arbetsuppgifter

Att vara nomad kräver mycket egen disciplin för att hålla fokus på arbetet och se till att du utför saker i tid och med bra kvalité.  Oavsett om du jobbar hemifrån eller på ett kafé är det lätt att bli distraherad av andra personer eller andra ”viktigare” saker. I hemmet kan du t ex få en intressant tidning med dagens post. På kaféet kan det dyka en god vän upp och börjar prata gamla minnen.


Arbetsgemenskap

Att vara på resande fot eller jobba hemifrån, är att själv ta beslut i många frågor istället för att bolla ett ärende med sin kollega, att hoppa över fikarasten för att det inte finns någon att fika med, att få höra viktig intern information av någon extern istället för att veta vad som är på gång internt. Se till att du har möjlighet att komma in på kontoret då och då och ha kontakt med dina kollegor kontinuerligt via telefon, chat, mejl eller interna portaler.

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] att skriva ett inlägg med anledning av min bloggkollega Eva Janséns två inlägg om nomader, här och […]

Kommentering är stängd.