Den nakna chefen

Nakna kocken har vi hört talas om, men vem är den nakna chefen?

Enligt en intervju i Harvard Business Review som refereras i Tidningen Chef är det Philippe Starck, fransk designer och excentrisk ledare, mannen bakom bland annat den välkända juicepressen Juicy Salif.

Starck är inte alltid naken. Bara ibland. Så här beskriver han sin personlighet:

Jag är en slags modern munk. Min fru och jag har en samling stugor mitt ute i ingenstans, och vi håller oss borta från allt. Vi går inte på middagar. Vi går inte på cocktailpartyn. Vi går inte på bio. Vi ser inte på tv. Jag lägger inte någon energi på andra människor. Jag arbetar bara, och läser.

Starck vill inte vara någon närvarande chef. Han vill hellre isolera sig, jobba hemifrån (så att han kan jobba naken om han känner för det). Han vill inte delegera heller. Han vill hellre ge medarbetarna exakta uppgifter, så att resultatet blir precis som han har tänkt sig.

Det är ett ledarskap baserat på tillit, men också på stenhårda krav. Starck förväntar sig ett perfekt resultat, men är sällan på jobbet utan litar på att medarbetarna gör det de ska på sitt eget sätt.

Läs gärna hela artikeln i Harvard Business Review här.

Starck verkar knappast utgå från någon ledarskapsteori eller kunskap om motivation eller ledarskap. Han leder på det sätt som passar hans egen personlighet, kanske på det enda sätt som han kan leda och fortfarande vara sig själv.

Jag blir nyfiken på vilket rykte Starck har bland sina anställda. Gillar de honom? Är han inspirerande, provocerande, irriterande?

Vad behöver du av din chef för att kunna jobba på ett bra sätt? Och hur skulle du leda om du vaknade upp en dag och var chef över ett stort företag? Vilken slags chef bor i dig?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Forum « Den nakna chefen […]

Kommentering är stängd.