Det sitter inte i väggarna.

Den senaste tiden har vi publicerat ett antal inlägg om hur man tillsammans kan skapa mer arbetsglädje i sin grupp. Här är inläggen igen ifall du missat något:

1. Drömmer ni tillräckligt ofta?

2. Vilken kultur bidrar du till att skapa?

3. Fyra sätt att förvärra en konflikt.

4. Var inte rädd. Ta tag i konflikterna.

Nu är det upp till dig. Eller snarare upp till er, för det här är ett lagarbete. Varken ledaren eller någon annan i en grupp kan ensam förändra kulturen i gruppen. Men varje liten förändring gör skillnad.

Känns det övermäktigt eller svårt att förändra? Undrar du om din arbetsplats är ett hopplöst fall? Ta tag i en tråd och dra. Börja med någonting litet. Kultur sitter inte i väggarna. Vi skapar den varje dag, tillsammans. På arbetsplatsen är vi varandras arbetsmiljö. Det spelar stor roll hur vi bemöter varandra, vilken energi vi sprider omkring oss.

Du kan förändra. Samtidigt vill vi poängtera att det finns saker som varken du eller någon annan ska stå ut med. Du har rätt till en arbetsplats som är säker och trygg, du har rätt att bli respektfullt bemött. Om du utsätts för någon form av mobbning eller förtryck på din arbetsplats så ligger det inte på dig att ensam förändra den situationen. Kräv att få hjälp och ge dig inte.

Vad tänker du om arbetsglädje i gruppen och om vårt gemensamma ansvar för det? Kommentera gärna!

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)