Företagsutveckling och tuggummimyter

Det mest spännande med att vara egen företagare är att det är du som bestämmer vad du vill arbeta med, hur och med vem. Du behöver inte hålla dig inom en specifik branch eller göra saker på ett traditionellt sätt. Du kan uppfinna vilket yrke du vill.

Coaching är ett viktigt redskap för mig när det gäller att designa mitt eget arbetsliv. Varannan vecka ringer jag upp min coach och får stöd i att vända och vrida på det som jag funderar på just då. Igår var en sådan dag. Eftersom jag funderar mycket på vart jag är på väg i mitt yrkesliv just nu så bestämde jag mig för att använda coachingsessionen till det.

Vi började med att utforska vad det är som gör att jag kommer till min rätt, vad som behöver finnas med i ett uppdrag för att jag ska känna att jag verkligen gör det jag vill göra. Några saker blev tydliga för mig:

  • Jag gillar att jobba med mindre grupper, med närhet och värme som viktiga redskap för utveckling.
  • Jag vill skapa, utforska och uppleva tillsammans med de grupper och individer jag jobbar med. Jag är coach, inte i första hand lärare eller föreläsare.
  • Jag vill gärna skapa långsiktiga relationer med de organisationer, grupper och individer jag arbetar med.
  • Mitt arbete ska bidra till starkare relationer mellan människor och jag vill använda mina redskap från Organization and Relationship Systems Coaching.
  • Jag vill arbeta med ett innehåll som jag brinner för och som gör skillnad i världen.

Den senaste tiden har jag fått flera möjligheter till spännande uppdrag utomlands. Jag bestämde mig för att göra plats för fler sådana i min verksamhet. Basen för min verksamhet ska fortfarande vara ledarskap och grupputveckling för ideella organisationer i Sverige samt coaching av personer som driver en verksamhet utifrån sin passion.

Jag återupptäckte också en gammal myt som har etsat sig fast i min hjärna som ett envist tuggummi i en ryamatta. Den skulle kunna formuleras ungefär så här: Det går inte att rädda världen och samtidigt tjäna pengar. Det där tror jag inte på. Jag tror tvärtom. Ändå är myten svår att bli av med.

Vi har alla myter som är i vägen för oss. Omedvetet samlar vi bevis för att myten är sann. Det är inte särskilt svårt att hitta människor som gör gott för världen och som samtidigt är fattiga. Alltså måste det väl vara sant att det är omöjligt att ha det gott ställt och samtidigt göra skillnad?

Det är bara det att motsatsen ju är lika sant. Och ett mycket roligare motto att leva efter. En del av min ”läxa” från coachingsessionen blev därför att börja samla bevis på sanningshalten i Att göra skillnad för världen är ett utmärkt sätt att tjäna pengar. Hjälp mig gärna med det – vilka känner du till som räddar världen en smula genom det de gör och som samtidigt tjänar tillräckligt för ett gott liv?

Vilka myter klistrar sig fast i din hjärna och hindrar dig från att skapa ditt bästa liv? Hur kan du börja samla bevis för motsatsen?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)