Hur borde man jobba egentligen?

Helt ovetenskapligt har jag ibland funderat på hur det optimala upplägget av arbetstiden borde se ut. Finns det någon universalmodell, eller är det helt enkelt så att olika människor behöver olika lösningar?

Jag har sedan jag började arbeta alltid jobbat med så kallad oreglerad arbetstid. Det betyder helt enkelt att det inte finns något som heter övertid och inga extra lönepåslag vid obekväma tider på dygnet, exempelvis när jag förväntas jobba kväll eller helg. Det här låter kanske inte så fördelaktigt, men till saken hör också att jag har en hel veckas extra semester.

Fri som en fågel?

Anledningen till att jag gillar det här sättet att räkna arbetstid är inte de extra semesterdagarna. Det är medvetenheten om att jag inte har någon stämpelklocka, att det är viktigare vad och hur jag gör saker än exakt när jag gör dem. Ett slags frihet under ansvar skulle man kunna kalla det.

Jag tror att jag skulle bli stressad över ett jobb där jag alltid förväntas börja och sluta vid exakt samma tid på dagen. Är också ganska övertygad om att det går att tjäna effektivitet om man som medarbetare så långt möjligt kan styra sin tid, förmodligen på samma sätt som bland annat egenföretagare gör.

Inte för mycket av det goda

Som alla mynt har även detta två sidor. Visst är det skönt när man har möjlighet att styra sin arbetstid, självklart utifrån vad som finns att göra, men ibland också utifrån övriga saker som händer i livet. Det känns tryggt att veta att jag har arbetsgivarens förtroende i sådana här avgöranden.

Samtidigt finns det självklart en ”normarbetstid” som jag, mest för min egen skull, borde bli bättre på att följa när inget särskilt händer. Jag tror helt enkelt att rutiner är bra för det allmänna välmåendet. Därmed inte sagt att jag är bra på att följa dem.

En större fråga i sammanhanget är kanske om vi i Sverige i allmänhet jobbar för mycket, för lite eller ”lagom”. Vad tycker ni? Själv får jag filosofera över detta i ett senare inlägg. Kanske ur ett mer vetenskapligt perspektiv än i detta inlägg. Fram till dess är jag nyfiken på hur alla som läser tänker kring arbetstid – Kan ni jobba när som helst eller har fasta tider och rutiner ett egenvärde?

 

Victoria Öjefors
Senaste inläggen av Victoria Öjefors (se alla)