Hur gör du för att orka med – när tristessen slår till och lusten tar slut?

Snart semestertider och det märks – inte minst på mig själv! Det är som om inspiration och kreativitet är helt bortblåst.  Vad det än handlar om förutom att åka och bada, sitta ute på terrassen på kvällarna, läsa en bra bok eller umgås med vänner och familj, saknar jag inspiration. Jag tror det är ganska vanligt så här års, särskilt om man inte har haft någon semester på ett tag.

Men vad kan man då göra för att få återskapa inspirationen som ju är viktigt för att inte riskera att ledas ihjäl de sista veckorna innan ledigheten inträder?

Själv försöker jag  skapa känslan av spänning – jag ”lurar” helt enkelt mig själv att det jag ska göra är något helt nytt. Ett annat sätt förhålla mig till inspirationslösheten är att hitta distraktioner. Om olusten är för stor, ja då tar jag helt enkelt en cykeltur eller går på en power walk. Bara det att anstränga sig kroppsligt gör oss mer till freds med oss själva. I vart fall hjälper det mig.

Men oftast säger jag bara till mig själv: Sluta gnälla! Gör det du ska så är det snabbt över.
Det är lite som att bära tunga kassar från affären hem. En del går väldigt långsamt, både för att det är tungr och för att minimera ansträngningsnivån.
Jag resonerar tvärtom. Ju fortare jag kan gå, desto fortare är plågan över.

Hur gör ni? Och hur känns det nu på sluttampen innan semestern börjar? Är orken och lusten på upphällningen även för er?

Och i dag läste jag just om att vi arbetar för mycket. Kanske är det så? Vad tycker ni? Jag menar, vi arbetar 40 timmar i veckan, år ut och år in, kanske inte så konstigt att vi drömmer om semester och resor till värme. Inte så konstigt heller att vi blir så hemskt mycket gladare när solen och värmen kommer även hit. Kvällarna är långa och ljusa och det är varken mörkt när vi går eller när vi kommer hem. Men semestern behövs i alla fall. Det är då vi återfår känslan av att styra våra egna liv. Till fullo. Och också möjlighet till att faktiskt få förhöjas både kroppsligt och knoppsligt!

Jag önskar alla en härlig sommar där ni får både vila och äventyr, värme och sol, bad och härliga dagar.

Cecilia Sahlström
Senaste inläggen av Cecilia Sahlström (se alla)