Snällkultur istället för gnällkultur?
Snällkultur istället för gnällkultur? Ja, det kanske kan vara ett steg bort från en gnällsmittad arbetsplats där detta beteende har blivit normaliserat. En arbetsplats där alla bara gnäller och klagar på varandra till andra. Där gnälllet sprider sig som ett virus och smittar ner alla.
Nej, stopp nu får det räcka! Varför inte SE och lyfta fram det som är BRA, och istället komma med förslag på förbättringar och förändringar på det som funkar mindre bra. Direkt till personen det gäller, och säga det på ett bra sätt utan att angripa eller ifrågasätta. Hjälpa varandra till framgång i stället för att stjälpa. För det är exakt det som händer när gnället får fäste. Alla blir varandras energitjuvar och arbetsglädjen försvinner. Maktstrukturer skapas och risken för mobbing och trakasserier ökar, liksom i slutänden sjukskrivningar.
Om var och en av oss redan i dag tänker efter hur den närmaste kollegan är eller gör som är bra, och säger det till hen, och oftare SER hen och ger beröm, så hjälper vi till att skapa vår egen snällkultur. Vi bidrar till arbetsglädje för alla. För om vi GER är chansen större att vi själva FÅR på ett eller annat sätt. Känn efter hur det känns i kroppen när du gnäller och skvallrar om någon, till skillnad från när du berömmer och hjälper som blir win-win. Detta gäller förstås både chefer och kollegor, och chefer bör så klart föregå med gott exempel.
”Ja, men man måste ju få ventilera och gnälla av sig.” är ett motargument. MÅSTE man verkligen det? Egentligen. Hur skulle vi kunna lösa det istället? Vilka andra alternativ finns? Hur kommunicerar vi med varandra? Ja, dessa frågeställningar är en början till förändring.
Läste den intressanta artikeln ”Inför nolltolerans mot gnället” på Du&jobbet och håller helt med ledarskapskonsulten Frida Blom om att det är viktigt att skilja på gnäll och konstruktiv kritik. Eftersom gnäll inte leder någonstans utan bara sprider ett elakt virus. Jag har berört detta ämne tidigare i mitt inlägg ”Från gnäll till arbetsglädje”.
Ett tips från mig i dag är att börja införa en boostdag i veckan. Där alla säger något bra om varandra under ledning av chefen. Kan vara både egenskaper och arbetsrelaterat. Kanske i samband med fika, lunch, APT eller annat möte som ni ändå ska ha. Kör en boostrunda och känn att det faktiskt är okej att både ge och själv få. Glöm Jante-Fjante. Här får alla ta plats! Våga skapa en snällkultur.
Ha en bra arbetsdag! Vem tänker DU göra glad i dag?
- Hur kan du hantera attitydproblem på jobbet? - 1 februari 2018
- Koppla ner och av – Hur gör du? - 21 december 2017
- Snällkultur istället för gnällkultur? - 7 december 2017