Hur ser din perfekta arbetsplats ut?

Häromdagen berättade en vän för mig att Britt G Hallqvist (som för övrigt skulle ha fyllt 100 år i år) hade flera olika arbetsplatser i sitt hem. Kanske skrev hon barnböcker vid ett av sina skrivbord, vid ett annat psalmer och vid ett tredje översatte hon. Hon lär ha roterat mellan sina arbetsplatser under en dag och ägnat någon timme åt den arbetsuppgift som hörde till just den arbetsplatsen, för att sedan byta både plats och arbetsuppgift.

Är det här sant? Jag har bara hört det i tredje hand, dels av min vän vars pappa arbetade tillsammans med Britt G Hallqvist och dels av min mamma som hörde det av Britt G Hallqvists son. Det här är alltså bara rykten. Ändå har just denna bild fastnat i mitt huvud: bilden av den disciplinerade författaren som efter ett par timmars arbete med Var bor du lilla råtta lägger ner penna och papper för att byta skrivbord där hon genast dyker huvudstupa ner i sin översättning av Faust. Oavsett om bilden är sann eller inte så är det någonting i den som tilltalar mig.

Jag har hört ett annat rykte också. Kreativa entreprenörer jobbar med sina projekt under intensiva och korta pass, följt av lika intensiv vila, lek eller avslappning.

Dessutom verkar de jobba hemma hos varandra.

Och på café.

Själv har jag äntligen en fast arbetsplats i mitt hem, något jag längtat efter i många år. Jag älskar att kliva in i arbetsrummet på morgonen och sätta mig på den plats som jag har avsett för skapande. Jag tror att jag kommer att uträtta stordåd här.

Det är inte så att jag måste jobba på min arbetsplats hela tiden. Ibland lyser solen så vackert utanför köksfönstret att jag hellre tar datorn med mig och jobbar där en stund. Om jag vill skriva för hand passar soffan i arbetsrummet bättre. Jag tycker mycket om att ta med mig en del av jobbet till ett mysigt café emellanåt. Och så jobbar jag en hel del på tåg.

Det här med arbetsplatsens närmast magiska betydelse för kreativitet och skapande är tankar som har följt mig under många år. Jag kommer tillbaka till det hela tiden. Det är någonting med hur vi arrangerar våra arbetsplatser och skapar de förutsättningar vi behöver för att jobba bra som jag finner oerhört fascinerande.

Hur och var jobbar du bäst?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)