I Have a Dream – kraften i en dröm

I have a dream - Martin Luther King - 50 år

I Have a Dream – 50 år. Kan vi sluta drömma?

Igår för precis femtio år sedan stod en man och höll ett tal som skulle komma att bli ett av de mest omtalade och välkända talen i vår historia. Martin Luther King. Talet benämns oftast som ”I Have a Dream” eftersom det var de orden som genomsyrade hela talet och upprepades flera gånger.

Jag har en dröm, att en vacker dag skall nationen resa sig och förstå… att alla människor är skapade lika… Jag har en dröm om att en dag skall mina fyra små barn leva i en nation där de inte skall bli bedömda av sin hudfärg, utan enligt innehåll av sin karaktär.

Talet innehåller en retorik som man kan lära sig mycket av ifråga om röd tråd, användningen av pauser och förmågan att skapa en levande bild av drömmen så att den kunde delas av många. Framförallt tror jag att det sistnämnda var avgörande för den genomslagskraft det fick. Stora samhällsförändringar skedde tack vare de orden. Martin Luther King blev mördad till följd av sin kamp för lika rättigheter, men han hann åstadkomma mycket i sitt liv. Tack vare att han började uttrycka sina drömmar om hur samhället skulle kunna se ut, följde många efter och började kräva förändring. När frågorna lyftes blev svaret uppenbart; vi är födda med lika värde.

Du kan läsa och lyssna på talet i sin helhet här:
Martin Luther King: I Have a Dream

Innan du lyssnar; sätt dig in i känslan av hur samhället såg ut i USA för femtio år sedan. Hur segregerat och orättvist det var. Hur mängder av människor inte kunde ta vilken buss de ville, sitta på vilken plats de ville, inte ta in på hotell eller bosätta sig var de ville eller sätta sina barn i vilken skola de ville. För att de stoppades av skyltar så som ”For white only”, polisvåld eller ”bara” ogillande blickar. Känn den ilskan och frustrationen du hade känt om du blev utsatt för detsamma…

När du lyssnat klart; fundera över var vi befinner oss i vårt samhälle idag. Är det så rättvist som du skulle önska? Kan vem som helst få vilket jobb som helst? Bosätta sig var som helst? Röra sig var som helst?

Hur ser ditt önskesamhälle ut?

Vilken är din dröm? Vad gör du för att hålla den vid liv?

Prata om den och dela den med andra så finns det chans till förändring!

PS:

Vill du vara med och påverka hur arbetslivet ser ut? Gör oss sällskap på träffar irl, här i bloggen eller i sociala medier. Använd gärna hashtagen #gottarbetsliv.

Vår vision är ett gott arbetsliv.

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)
1 svara
  1. Cecilia Sahlström
    Cecilia Sahlström says:

    Jag minns både talet och mordet på Martin L King, trots att jag bara var 3 år. Intrycket var så starkt. Och någonstans där började mitt intresse för politik, för rättvisa och jämlikhet. Märkligt. Men sant. En fantastisk retoriker! Imponerande modig. Och han visade att det går att påverka och att mycket handlar om mod!

Kommentering är stängd.