Jag och min iPad

Redan för ett år sedan började jag leka med tanken att min nästa dator kanske inte skulle bli en PC, utan en iPad eller liknande. När jag sedan under våren började inse att min PC inte orkade med alla nya program jag jobbade med, började jag inse att det var dags att se om det går att helt förlita sig på en platta i sitt dagliga arbete.  Därför startade jag min testperiod i början på sommaren. Här är min högst personliga reflektion hur det har fungerat:

Mycket av det dagliga arbetet med mejl, kalender, kontakter, text och kalkyl filer har fungerat bra. Jag har valt att lagrar alla mina dokument på internet dvs. via en moln tjänst. Det jag saknat ibland är ett riktigt tangentbord och skärm. Men det är fullt möjligt att avhjälpa genom att köpa till ett extern tangentbord och använda en vanlig datorskärm.  Jag behöver även komplettera med lite nya ”sladdar” för att kunna koppla ihop iPaden med en projektor och visa t ex presentationer eller kunna med ett USB minne.

Det som har begränsat mitt arbete har oväntat varit en del av de program som jag jobbar med på internet och då beroende på att programmen inte är Mac eller iPad anpassade. Bl a så kan jag inte uppdatera min hemsida för att den inte går att jobba med i Safari. Finns även en del appar t ex Google kalender som är gjord för iPhone och är onödigt krånglig att jobba med i iPaden.

En annan sak som jag behöver tänka till på är att hitta internetlösningar för de program som jag har direkt installerade på PC:n t ex mitt bokföringsprogram. Det går inte att flytta över och finns heller inte som internettjänst. Här tvingas jag byta system helt eller behålla min PC för att kunna använda det befintliga programmet.

Så kontentan är att det går att utföra de flesta av de dagliga arbetsuppgifterna på en iPad. Dock finns det behov av att behålla PC: n ett tag till, tills dess att programleverantörerna har hunnit ta fram en iPad lösning. Vilket förhoppningsvis går snabbt då Gartner group förut spår att 2015 kommer plattorna stå för hälften av alla ”datorer” som säljs.

(Källa: jag och min iPad. Skrivet på iPaden)

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
3 Kommentarer
 1. ingrita
  ingrita says:

  jag har en iPad och har laddat ner Pages (motsvarigheten till PowerPoint). Det begränsar en radikalt då man inte kan ladda hem de teckensnitt man vill ha. Annars i övrigt nöjd, iCal tycker jag inte är så bökig! :-)

 2. Jonas Plunteman
  Jonas Plunteman says:

  Att sitta och jobba vid en dator är för många viktigt, utvecklingen går framåt och vi behöver ständigt förnyas oss i olika tankesätt.

  Som dyslektiker och då jag tänker mycket i bilder och har lärt mig att ”känna” mig fram på tangentbordet för att kunna jobba lite effektivare.. detta med jobba på en ”platta” det är något jag absolut vill prova, men jag behöver då också få installerat olika hjälpmedel som jag har för att jobba mig framåt i vardagen! :-)

 3. Linda Björck
  Linda Björck says:

  Hej
  Det finns mångar bra appar som hjälper dig mot det som du skriver om här uppe.
  Bla kan du ladda hem en annan webläsare, min nya favorit är Mercury eller så tar du Chrome.
  Det finns också en bra app där du kan göra presentationer, prezi som funkar utmärkt, http://prezi.com/
  Gällande kalendern så finns det också flera bra alternativ, jag kör standardkalendern vilken är ok men har flera vänner som kör andra varianter med fler funktioner såsom färgmarkering osv.
  Dock rekommenderar jag att alltid använda ett separat tangentbord och det finns ett Apple orginal eller så har Kensington ett tangentbord och ipadfodral i ett.

  Hälsningar från en Ipadfantast & apptokig Linda :-)

Kommentering är stängd.