Jobbar du under din kapacitet?

För ett tag sedan diskuterade jag med en god vän om jobbet och livet, och hon säger då ”Vad synd det är att så många jobbar under sin kapacitet”. Hon tänkte på alla de som har ett jobb idag men som inte riktigt känner att de kommer till sin rätt. Arbetsuppgifterna kanske är fel eller inte tillräckligt avancerade, möjligheten till utveckling och karriär begränsade, miljön ostimulerande…
Det kan vara svårt att ta sig vidare från ett sådant jobb. Du kanske bor i fel del av landet och har inte så mycket att välja på inom rimligt avstånd. Flytta är inte möjligt med tanke på familjesituationen. Eller så är du beroende av din inkomst på ett sådant sätt att du inte vill eller kan ifrågasätta möjligheterna att göra något annat. Kanske är arbetsmarknaden i din bransch väldigt orörlig och det finns inte några egentliga alternativ?

Och vad leder det här till, när du inte får utlopp för din fulla kapacitet? Jo kanske blir du uttråkad, ineffektiv, frustrerad, deprimerad… För om du vill göra mer än du kan, om du känner att du skulle må bra av att göra mer, eller något annat, då är det ju också svårt att bli nöjd med sin situation.
Du söker kanske andra jobb, men eftersom konkurrensen är tuff så når du inte alltid ända fram. Känner du igen dig?

Någon kanske tycker att det verkar otacksamt att tänka så här, att man jobbar under sin kapacitet, med tanke på alla som inte har något jobb alls. Men jag tror att frustrationen över att ha fel jobb kan vara lika stor som över att inte ha något alls, skillnaden är att du rent ekonomiskt håller näsan över vattenytan.

Du som upplever att du jobbar under din kapacitet, hur hanterar du det? Du som kommit vidare, vad är ditt tips till dem som upplever att de sitter fast?

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)