När gav du din kollega en komplimang senast?

När jag föreläser kring Härskartekniker så brukar jag bland annat ta upp Komplimangmetoden, dvs sättet vi ibland använder för att få någon att göra något åt oss genom att linda in frågan i något som liknar en komplimang. Tänk ”Du som skriver så snabbt och snyggt, du fixar protokollet idag också?” Den som får frågan blir lite smickrad och är därför beredd att ta på sig jobbet med protokollet idag också (och du slipper skriva). Jag har skrivit om det tidigare bl a här.
Den här metoden funkar väldigt väl och min teori om varför är att vi är så svältfödda på feedback och riktiga komplimanger! Och på en föreläsning jag höll i vintras så kom det fram en person till mig efteråt och sa ”Jag tror att jag aldrig har gett en komplimang till en kollega. Men jag ska börja med det nu! Varje dag under den kommande månaden ska jag säga något positivt till någon, och så får jag se hur de reagerar.”

Jag hoppas verkligen att han gjorde det, och jag är väldigt nyfiken på vad det ledde till. Hur reagerade kollegorna? Vi är ju nämligen också ganska dåliga på att ta komplimanger, och tenderar att slå bort dem och inte ta till oss dem. Men kanske kanske så kan ett sådant här medvetet sätt att uppmärksamma varandra på leda till att vi känner oss mer sedda och uppskattade. Kanske kan det leda till att vi mår bättre och blir gladare, det kanske blir trevligare på jobbet. Och då är det ju värt att testa tänker jag, för att få ett gott arbetsliv.

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)