Koppla ner och av – Hur gör du?

Koppla ner och av – hur gör du? Kopplar du ner helt för att koppla av nu under jul och nyår? Minskar du ner eller kör du på som vanligt?

Jag menar förstås sociala medier och mejl. Både kopplat till jobb och fritid. Så var går din gräns mellan arbete och fritid? Kan du styra det själv eller finns det krav på att vara tillgänglig? Dina egna krav eller arbetsgivarens.

Hoppas verkligen att du får möjlighet att stänga ner allt yttre brus för din så viktiga återhämtning. Och för att umgås mer med nära och kära än med mobilen, paddan eller datorn.

För VAD kan egentligen vara viktigare än dem och dig själv? VAD kan vara SÅ brådskande så att du inte kan koppla ner? Visst, om det gäller något alldeles speciellt, som att du har en deadline eller en leverans. Men allt annat får faktiskt lov att vänta för att du ska kunna njuta fullt ut av ledigheten. Du MÅSTE inte svara eller reagera på allt på en gång så fort någon skickar eller delar något som inte är viktigt just nu. Du FÅR faktiskt välja hur DU vill prioritera. Eller hur?

Även privat användande kan vara stressande om du hela tiden känner ett behov av att lägga ut och dela med dig av allt på sociala medier, för att sedan frenetiskt kolla likes. Försök att ”ta ledigt” några dagar från detta om du känner att det har blivit ett beroende. Känner du däremot att det GER dig energi, glädje och avkoppling, så go on. Så är det för mig med instagram eftersom jag älskar att skapa med bild och text både jobbmässigt och privat.

Tidningen Arbetsliv har en intressant artikel med tips för dig som vill koppla bort jobbet, ”Slipp jobbtankar i jul”

Önskar er ALLA en härlig jul med mycket återhämtning, skratt, glädje OCH ett Gott Nytt ÅR! Återkommer med nya inlägg i januari.

Ta hand om er och varandra!

 

 

 

Suzanne Vikström
Senaste inläggen av Suzanne Vikström (se alla)