Myten om den stressade entreprenören

Jag är en ganska stresstålig person. Jag har förmågan att hålla mycket i huvudet samtidigt och prestera bra när det är lite kaos och bråttom. Jag är tillräckligt bekväm med att slarva lite emellanåt och lämna ifrån mig sådant som inte är perfekt, vilket är en oumbärlig förmåga under stress.

Därmed inte sagt att jag trivs bra med stress. Tvärtom. Jag mår som bäst när jag känner att jag har koll på allt som ska göras, att jag är lagom utmanad och att jag har tid att lägga ner tillräckligt arbete på varje uppgift för att verkligen komma till min rätt och göra ett bra jobb.

För att må riktigt bra behöver jag dessutom luft i kalendern för alla de där spännande idéerna som dyker upp hela tiden. Och för att reflektera, skriva och tänka.

Då skulle man kunna säga: men om du inte vill leva i stress, varför är du då egenföretagare?

Det tänker jag själv ibland. Att driva eget innebär att ha hela ansvaret för sin egen ekonomi, att varje prestation är direkt kopplad till om jag kan ta ut lön den här månaden eller ej. Det innebär att utföra alla uppgifterna i företaget själv, eller köpa in tjänster och fortfarande ha ansvaret. Ofta innebär det en späckad kalender, viss oro för ekonomin och ett måste att ständigt vara kreativ.

Men sedan tänker jag på alternativet. Om jag jämför med tiden som fast anställd så är jag definitivt mindre stressad nu. Det beror på att jag som egenföretagare:

 • Bestämmer själv vad jag gör, varje dag.
 • Bedömer mina prestationer efter min egen måttstock.
 • Kan lägga upp min arbetstid och min vardag efter min egen naturliga dygnsrytm.
 • Kan ta ledigt en dag om jag inte känner för att jobba, för att ta igen det en annan dag.
 • Det är stresshantering för mig. Allra mest välgörande för min hälsa är att jag känner att det jag gör är meningsfullt. Även de lite tråkigare arbetsuppgifterna känns meningsfulla för att jag gör dem för min egen skull, för att jag ska kunna arbeta med det jag älskar.

  Det gäller bara att komma ihåg det: att jag bestämmer hur, när och med vem jag vill jobba – och varför. Att driva eget kan vara möjligheten att lägga upp arbetet på ett sätt som passar mig. Om jag tar chansen och faktiskt gör det, inte bara jobbar på i gamla hjulspår eller gör som jag tror att man måste.

  Det passar absolut inte alla att vara sin egen chef. För många skulle det kanske vara den stressigaste situation de kan tänka sig. Men lika ofta tror jag att det kan vara precis tvärtom.

  Är ditt jobb bra för din hälsa? Vad skulle du behöva förändra för att må bättre och har du förutsättningarna att göra det?

  Lisa Moraeus
  Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)