Nätverka inte ett nödvändigt ont!

Nätverka ses av många som ett nödvändigt ont och något som görs först när chefen ber om att ”du kan väl gå på den där tillställningen/minglet/föredraget”. Chefen Maria (fiktiv person som själv inte har tid att mingla för ”det tar för mycket tid och jag ser inte  ögonblickligen vad det kan generera för intäkter för företaget) skickar därför medarbetaren Sara (snäll och gillar att träffa folk)  på minglet. För att göra bra ifrån sig på minglet krävs att Sara gör ett bra förarbete om vilka som kommer och vad som är motivet att ha just denna tillställning. Självklart behöver hon även veta företagets motiv och mål med att hon ska gå på minglet. Sara behöver även får avsatt tid till att efter minglet göra det efterarbete och återkoppling som krävs, till de kontakter hon nu har skapat (du får inga kontakter du skapar kontakter och sen vårdar du dem). Vad chefen Maria även behöver förstå är att det är Sara som går på minglet och är därmed den som får kontakten och kan introducera kontakten med företaget. Om Sara däremot förväntas ge över visitkorten för vidare hantering så har ingen i företaget förstått nätverkandets principer. Då blir det som att ringa dessa förhatliga kalla samtal, istället för att Sara får återkoppla till de nya kontakter hon har skapat och därifrån jobba in företaget hos sina kontakter.

För att kunna vara en god nätverkare krävs det att man förstår varför jag ska göra mig synligt på ett mingel, att jag i första hand ska se hur jag kan hjälpa mina kontakter innan jag ber om hjälp själv, och att jag avsätter tid till att underhålla och vårda mina kontakter.

Som egenföretagare och nätverksproffs så ingår det i jobbet att ha 2-4 luncher/latte i veckan och däremellan umgås på mingel/föredrag/chatt/facebook/linkedIn/twitter. Jag har inte råd att inte vara synlig eller att inte återkoppla till alla som jag träffar. För i mitt nätverk finns den kunskap och de kunder som jag både behöver och vill ha. Därför är att nätverka aldrig ett nödvändigt ont utan det roligaste som finns att jobba med.

Ha en nätverkande vecka!

Ida Hedberg

Ida Hedberg
Senaste inläggen av Ida Hedberg (se alla)
3 Kommentarer
  1. Maria Kullberg
    Maria Kullberg says:

    Ja, det där med att förbereda sig och även ta hand om kontakterna efteråt är nog verkligen det som avgör vad man får ut av ett mingel. Tack för den påminnelsen, Ida!

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] nummer två  gästbloggar jag på  Ett gott arbetsliv som drivs av Maria […]

Kommentering är stängd.