Öka grupproduktiviteten: Latmasken

Här kommer andra delen av tre om hur du får mer gjort i din arbetsgrupp. Se förra inlägget om perfektionisen. Denna gång tar vi upp problematiken med medarbetare som inte jobbar i samma takt som du eller resten av gruppen. Alla jobbar vi i olika tempon och det behöver inte vara negativt, så länge uppgifter levereras i tid och med bra kvalité. Men när del eller slutmål och kvalitén inte hålls. Då är det dags att hitta en lösning. Här kommer några vanliga anledningar och hur du kan få latmasken att bli mer produktiv:

  • Ta en diskussion med medarbetaren om hur ni kan förbättra leveranstider på uppgifterna. Oftast är detta personer som är tidsoptimister och påbörjar uppgiften för sent. Hjälp dem därför att planera in när de bör påbörja sitt arbete för att hinna klart i tid. Stötta sedan personen under en period tills hen har lärt sig hur man ska tänka.
  • Är det kvalitén på uppgifterna som behöver förbättra, behöver ni diskutera vad som är rätt nivå. Visa gärna exempel på vilken nivå som krävs. På så sätt är det lättare för medarbetaren att göra sig en uppfattning av vad som krävs av hen.
  • Var lyhörd för medarbetarens upplevda arbetssituation. Upplever hen att uppgifterna är övermäktiga? Att personen inte har rätt kvalifikationerna att klara av de nuvarande uppgifterna? Ta en diskussion hur ni hittar en lösning. Hjälper det med att ge medarbetaren en kompetenshöjning eller föredrar hen att få nya arbetsuppgifter?
  • Var även lyhörd för att det kan finnas externa faktorer som påverkar arbetstempot. Det kan finnas ett sjukt barn/ släkting eller en trasslig relation hemma som tar upp personens fokus och energi. Är så fallet ta en diskussion om hur ni kan lösa situationen. Kan personen få nya eller mindre tidskritiska arbetsuppgifter under tiden?
Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)