Personligt årsbokslut – varför då?

 

Lever du det liv du vill? Utvecklas du på jobbet och privat? De flesta av oss lever ett hektiskt liv med saker på gång mest hela tiden och har sällan tid att stanna upp och fundera på hur vårt liv ser ut. Om du svarat nej på de två frågorna ovan, kan det vara dags att ta dig tiden nu under julledigheten och göra ett personligt årsbokslut. Det behöver inte vara så avancerat som det låter. Det räcker med att titta igenom sin kalender månad för månad och göra några korta noteringar om vad som var mest utmärkande på jobbet och i privatlivet just då. T ex januari 2015, Jobb: fick nya mer kvalificerade arbetsuppgifter, Privat: åkte skidor och umgicks med mina närmaste under en vecka.

Det som är poängen med årsbokslutet är att du ser hur mycket som faktiskt hänt under året, du plockar fram de bitar som du skulle vilja ha mer av och börjar tänka långsiktig på hur du vill att privatlivet eller din yrkesroll ska utvecklas. Det kan t ex vara att ha mer tid till familjen, mer egen tid på jobb eller fritid, mer av en ny rolig arbetsuppgift eller en helt ny roll på jobbet.

Summera det du vill ha mer av och hur du vill utvecklas. Fundera på hur du kan få in dessa under 2016. Du behöver inte göra en detaljerad handlingsplan, utan bara sätta upp punkterna och målet på jobbet eller hemma. Då blir du kontinuerligt påmind om dem och gör lättare de val som leder dig i rättriktning.

Svårare än så behöver inte ett nyårslöfte vara. :-)

Önskar dig en riktigt god jul och ett givande 2016!
Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)