Stukade fötter och själar

När vi stukat foten gör det ont, ledbanden har blivit uttänjda. Samma sker när vi stukar själen och dess ledband.

Inledning

Denna vecka skulle jag vilja reflektera över vad som händer när vi blir alldeles för trötta, alldeles utmattade och inte orkar varken tänka eller göra något. Ibland går det så långt så vi kallar det utmattningsdepression. De tankar jag tänker presentera är allt annat än vetenskapliga men bygger på tankar som väckts hos mig vid samtal med utmattade medmänniskor.

Bild

Vi har alla varit med om att vi trampat snett och stukat foten. Den första tanken är att nu är den nog bruten, för det gör så otroligt ont och jag kan inte ens stödja på den. Efter några minuter inser vi att vi inte har brutit foten, vi kan stödja på den även om det gör väldigt ont. Tiden går och för varje steg vi tar känner vi av smärtan i foten, men det går åt rätt håll (går foten åt fel håll är det ett mycket allvarligt fel i någon ände av kroppen). Efter en tid kan vi börja belasta foten och t.o.m. springa utan att det smärtar. Vi börjar glömma bort att vi stukade foten för någon månad sedan.  Det går ett halvår och sedan, nästan utan anledning, vrickar vi till foten igen. När ledbanden blivit rejält uttänjda återfår de inte sin ursprungliga elasticitet. Vi kan leva som vanligt, men vi måste vara mer försiktiga när vi sätter ner foten  vid gång och löpning.

Reflektion

Denna bild kommer ofta in i min tanke när jag lyssnar till personer som varit utmattade. De stukade själarna återvänder långsamt till ett normalt liv. Det börjar med små steg och sedan börjar livet kunna levas i allt snabbare takt, men precis som med den stukade fotens ledband så har elasticiteten i de själsliga ledbanden inte återfått  den spänst de hade tidigare. Det behövs inte så mycket för att smärtan skall återvända.

Slutsats

Det är viktigt att vi är uppmärksamma på de organisatoriska gropar och arbetslivets  kant-igheter som leder till att vi stukar våra själar. Vägverkets slogan; farten dödar, gäller även här. För att vi skall må bra räcker det inte med rätt belastning vi måste också se till att elasticitetens i själens ledband skyddas.

Anders Ljungström

Anders Ljungström
Senaste inläggen av Anders Ljungström (se alla)