The Golden Rules of Leadership – för jämställt ledarskap

Kvinnors ledarskap och företagande är en viktig fråga för tillväxten i vårt land. När ledningar och styrelser får bättre mångfald (de flesta bolagsstyrelser i Sverige har en sammansättning av vita medelålders män), visar studier att verksamhetens vinst ökar. Och när fler kvinnor startar företag tas fler affärsidéer tillvara vilket också bidrar till tillväxten.

Nätverk och kunskap

I måndags var jag på en nationell träff med ca 450 av mina kollegor och medambassadörer för kvinnors företagande. Vi är ungefär 900 ambassadörer i hela Sverige och det var alltså hälften av oss som samlades i måndags för en dag där vi fick lyssna på föredrag med nyttigheter och inspiration. Vi ambassadörer arbetar ideellt med att entusiasmera kring företagande och få fler att våga starta eget, och detta är ett tillfälle då vi får något tillbaka för våra insatser. Inte bara genom inspiration och ny kunskap, utan också genom det nätverk som skapas i samband med ambassadörsprojektet. Ett nätverk där vi kan stödja varandra i företagandet och hjälpa varandra till kontakter och bättre business.

Inspiration

Golden Rules of Leadership - Gyllene regler för ledarskapEn av dem som inspirerar och som verkligen bidragit till att göra skillnad är Maud Olofsson genom sitt arbete för kvinnors ledarskap och företagande. Både inom Sverige och internationellt genom ICWBL (International Council for Women’s Business Leadership) som leds av Hillary Clinton. Det är ett råd som syftar till att lyfta dessa frågor över hela världen, och deltagarna är spridda över världen.

I Sverige har arbetet resulterat i ett initiativ för att uppmuntra både män och kvinnor att lyfta fram kvinnor på ett sätt som länge varit naturligt för män att lyfta fram varandra. I måndags (på vår nationella träff) lanserades hemsidan goldenrules.se där du kan skriva under på att bidra till bättre möjligheter för kvinnor att utöva ledarskap och ta ledande positioner.

Det handlar inte om att kvinnor ska trycka undan män, utan att det ska bli lika många män som kvinnor på ledande positioner. Som någon uttryckte det med glimten i ögat i måndags ”är ett mått på jämställdhet när vi har lika många kompetenta kvinnor i styrelser som inkompetenta män?”. Ett vanligt argument för att inte tillfråga kvinnor är att det inte finns tillräckligt kompetenta kvinnor. Skulle män vara så mycket mer kompetenta? I mitt huvud går det inte alls ihop sig med det faktum att vinsten ökar i bolag med blandade styrelser. Nej, det handlar mycket mer om nätverk och kontakter än om kompetens.

Så jag har skrivit under – har du?

De gyllene reglerna

Golden Roles of Leadership - Gyllene regler för ledarskapAnna Lithage från Tillväxtverket presenterade de gyllene reglerna som är det du skriver under på hemsidan:

1) Dela med sig av kontakter och nätverk till kvinnor för att göra det möjligt för fler att ta ledande roller och befattningar som exempelvis chef, expert, entreprenör, ordförande, styrelseledamot eller motsvarande.

2) I mitt dagliga arbete lyfta fram kvinnor som inspiratörer och förebilder och visa på betydelsen av kvinnors ledarskap och entreprenörskap.

3) Bidra till att göra kvinnor mer synliga i sina roller som ledare och som förebild, för andra att inspireras av.

Tycker du detta låter vettigt så klicka du dig vidare till goldenrules.se och signar dig du också.

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)