Var inte rädd. Ta tag i konflikterna.

Det här är det fjärde inlägget i vår serie om att skapa större arbetsglädje i gruppen. Här är tidigare inlägg:

1. Drömmer ni tillräckligt ofta?

2. Vilken kultur bidrar du till att skapa?

3. Fyra sätt att förvärra en konflikt.

Var inte rädd. Eller var rädd och gör det ändå.

Så skulle man kunna sammanfatta vårt allra bästa råd för att hantera konflikter i gruppen. Och det är viktigt. Konflikter finns i alla grupper. Det är inte mängden konflikter som är problemet – det är hur bra ni är på att lösa dem och framför allt att reparera eventuellt skadat förtroende som avgör hur bra ni kommer att må tillsammans.

När vi håller ledarskapsutbildningar har vi därför alltid ett pass som handlar om att hantera konflikter. I utvärderingarna är det för det mesta konflikthantering som flest deltagare vill ha om fördjupning inom. Vi upplever att många letar efter det perfekta redskapet, the magic bullet, som kommer att lösa alla konflikter.

Och visst finns det verktyg. Det handlar om att bli medveten om sina egna konfliktbeteenden och om att se när diskussioner går över styr. Det handlar också om att förebygga genom tydliga stadgar (om vi pratar om en förening) eller andra gemensamma regler och strukturer. Det kan handla om att hjälpa människor att uttala förväntningar och behov istället för att anklaga varandra.

Det finns massor av utbildningar och litteratur på området konflikthantering. Men här kommer the bad news: du löser inte konflikterna genom att gå på fler utbildningar. De kommer inte att göra skillnad – förrän du vågar tillämpa metoderna i din grupp. Det kan vara obehagligt och kännas farligt. Du kan behöva ta in hjälp utifrån om ni inte hittar en lösning. Men framför allt behöver du hålla huvudet kallt, göra en plan och följa den. Och inte ge upp.

Hitta någon utomstående som du kan diskutera med. Och bestäm dig för att göra allt du kan för att ta de där obehagliga diskussionerna eller föreslå de där kontroversiella lösningarna du tror skulle kunna hjälpa er.

Vad behöver du för att sätta igång?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)