Vård av barn i lugn och ro?

Förra veckan var jag hemma i tre dagar för att sonen var magsjuk och skolan vill att det går 48 timmar efter senaste symtomet tills han är tillbaka i skolan.

Då insåg jag något jag inte tänkt på förut, jag behövde inte jobba samtidigt. Min tjänst idag innebär att jag i de flesta fall är färdigarbetad när jag lämnar kontoret om jag inte medvetet lagt något åt sidan för att göra imorgon. Den insikten var glädjande då det inte alltid varit så.
I min tidigare tjänst var varje dag hemma stressig, en känsla av att det jag borde göra idag måste göras imorgon tillsammans med det jag planerat att göra imorgon och både dator och mobil användes flitigt samtidigt som sonen satt och tittade på ”Bilar” eller liknande.

VAB kan sällan planeras så det bidrar enligt mig till mer stress än planerade ledigheter. Eva Jansén skrev här förra veckan med några tips om hur vi kan göra inför julen, en ledighet vi ju vetat om ett tag.

Nu var min tanke inte att kommentera vårt arbete under julen men då läste jag Unionen och tidningen Kollegas undersökning om att ”En av fem tjänstemän känner sig stressade att få ihop arbetsliv och privatliv inför ledigheten.”
TCO skrev i sin stressbarometer förra året att både arbetsbördan och stressen ökar för tjänstemän och ” Samtidigt gör den nya tekniken att pusslandet mellan arbetet och privatliv många gånger blir lättare.”

För mig har avsaknad av tjänstetelefon och tjänstemobil gjort att jag kan slappna av mer under lediga dagar, oavsett varför jag är ledig, för jag kan inte nås och ingen kan förvänta sig att jag ska bevaka eller besvara.

Saknar du idéer eller tid för de sista julklapparna kan jag tipsa om Läkare utan Gränser och Unicef.

Med de tankarna önskar jag er en god och stressfri jul!

Andreas Brömster
Senaste inläggen av Andreas Brömster (se alla)