Att berätta sin story

Idag håller jag en workshop kring storytelling i Malmö, och jag tänkte därför använda dagens blogginlägg till att skriva några rader om hur man kan använda personlig storytelling, tex när man söker jobb. Man pratar om CV-storytelling.  Att i ditt personliga brev berätta storyn om dig själv på ett intressant sätt är mer givande att läsa än en upprepning, i andra ord, av det du redan skrivit i ditt CV.

Börja med att fundera över: ”Varför befinner du dig där du är i dag?”, ”Vart är du på väg? ”Vad har inspirerat och format dig till den person du är i dag?” , ”Vad är din ambition och passion?”

Hitta den röda tråden.  Det kan vara ett guldkorn eller en händelse att spinna vidare på, som passar de jobb du söker och som berättar vem du är som person. Du ska inte skriva en hel livsberättelse utan en kort historia som är lätt att komma ihåg.

Välj historietyp. Berättelser om yrkesval, beslut och förebilder, historier om projekt och resultat, berättelser om problemlösning, historier om prestationer och episoder som avslöjar din personlighet.

Tänk sedan på att det finns tre huvuddelar i en berättelse:

Ansats: presentation av karaktärer, situationen, problemen/ utmaningen

Konflikt: uppgift att lösa, hinder, omvägar, konflikter, avgörande val, vändpunkt

Upplösning: konsekvenser av valet, en ny berättelse tar vid

 

Vad skulle kunna vara guldkornet i din story? Hur kan du berätta din story  på ett intressant sätt, som en rekryterare kan fastna för och  komma ihåg i en enorm hög ansökningar? Hur kan du använda din story för att marknadsföra dig själv?

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)
3 Kommentarer
  1. Skriva cv
    Skriva cv says:

    Storytelling kan ha väldigt bra effekt på ett CV, det blir en helt annan sak att läsa ett CV som är skrivit utifrån storytelling metoden. Rekommenderar liksom författaren detta.

Kommentering är stängd.