Hur hanterar du konflikter?

Låt mig beskriva två olika personer. Vi kan kalla dem Petter och Sven.

Petter gillar debatter. Han tycker om att vässa sina argument, att diskutera med andra, att övertyga eller bli övertygad.

Det kan gå ganska höga vågor i diskussionerna och ibland råkar Petter säga saker som han inte riktigt menar. Han tycker egentligen att det hör till. Det är ju inte så allvarligt, man kan be om ursäkt efteråt. Alla vet ju att det sägs i stundens hetta kan bli skarpare än det var menat.

Sven gillar inte konflikter. Han förstår inte poängen med bråkiga diskussioner och han tycker att folk ibland kan bli elaka helt i onödan. Det ska gå väldigt långt innan Sven höjer rösten.

Det är inte så att Sven är konflikträdd, han tycker bara att det är onödigt att vara osams. Det är ju så mycket trevligare att samtala på ett lugnare, mer eftertänksamt sätt. Det är självklart för honom att lyssna tills den andra personen har pratat till punkt och att försöka förstå saken ur den andras perspektiv.

Sven tycker att Petter är bråkig och undviker därför att ta upp frågor med honom för att slippa hamna i konflikt.

Petter tycker att Sven är velig och inte kan ta ställning. Petter vet aldrig riktigt var han har Sven, vad tycker han egentligen? Om det är något problem så kan han väl prata om det?

Petter förstår inte alls vad Sven menar med att han inte vill hamna i konflikter. Det här är väl ingen konflikt, det är ju en vanlig diskussion?

Är du en Sven eller en Petter? Hur hanterar du det?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)