Konsten att rädda världen och ha kul under tiden
Ett av de mål jag har satt upp för det här året är att skriva en bok om ledarskap i ideella organisationer. Planen är att den ska komma ut i höst. Den här veckan är skrivtid.
Jag har alltid varit engagerad i olika typer av rädda-världen-projekt och organisationer som vill göra skillnad. Från 80-talet när jag och grannbarnen sålde frukostbullar för att köpa upp regnskog och förhindra skövling till min tid i den svenska styrelsen för Amnesty International. Under en föreläsning om värdegrundsarbete för en vecka sedan fick jag frågan om det inte var jobbigt att vara aktiv för mänskliga rättigheter när det händer så mycket hemskt i världen. Mitt spontana svar var att det hade varit mycket jobbigare att låta bli.
Sverige är ett föreningsland. Studentkårer, idrottsklubbar, världsförbättrar-, kultur- och intresseföreningar. Vi är många som hittat en känsla av mening och sammanhang i en förening.
Sedan några år tillbaka utbildar och coachar jag ledare inom den ideella sektorn och arbetar med grupputveckling för att stärka sammanhållningen och bidra till konstruktiv konflikthantering.
Det blir alltmer accepterat att den som får ett förtroendeuppdrag som ledare i en ideell organisation också behöver stöd och utbildning i sin roll. På många sätt är rollen som ledare i den ideella sektorn svårare än att vara chef i ett företag. Det är en utmaning att leda eldsjälar, människor som är engagerade på sin fritid och som har olika intressen och olika mycket tid att lägga ner. Ofta förväntas du leda anställd personal, hel- eller deltidsarvoderade och helt ideella krafter samtidigt. Hur ska man kunna lära sig allt det?
Jag skulle vilja vända på den frågan. Ditt ledaruppdrag är en unik möjlighet att utvecklas som människa, en chans att lära känna dina styrkor och träna på att skapa goda relationer i en grupp, att hantera konflikter, sätta upp mål och motivera dig själv och andra. Du väljer hur du tar vara på den chansen.
Vilka erfarenheter har du av föreningslivet? Är du aktiv i en organisation och vad får du i så fall ut av det? Om inte – vad skulle få dig att engagera dig?
- Ett hållbart litet företag - 27 april 2016
- Den egoistiska godheten - 17 februari 2016
- Ordförandens exit-strategi - 3 februari 2016
Åh, vilka bra tankar du väcker Lisa, och vilket uppslag till kommande bloggpost! Engagera mera!
Glad att jag väcker tankar!