Nätverka med kaffekoppen i handen

När vi pratar om att nätverka brukar det implicit betyda utanför företaget och ens arbetsplats. Men likväl som att gå utanför sin hemvanda miljö för att där skapa nya kontakter, lika bra  om inte bättre att nätverka i sitt närområde; på jobbet.

Här finns det människor som du slipper köra din 30 sekunders-presentations med, du slipper vara på hugget. Här kan du ta det lugnt och med kaffekoppen i handen ha ett möte där arbetsplatsen tillsammans går igenom sina kontakter i syfte att se om person A känner någon som person B skulle ha nytta och glädje av att prata närmare med.

Tänk så här: Ni står inför nästa utmaning/projekt/säljmånad. Ni vet vart ni vill att projektet ska landa och vilka verktyg ni har till detta. Precis som att köra en snabb mind map med alla aspekter i projektet för att se vad som kan ingå och vad som inte ska  med på agendan denna gång, precis så kan man göra med kollegornas kontakter. För när senast visste du verkligen vem din kollega pratar  med i telefon, eller haft projekt med eller jobbat med innan detta jobb. Alla dessa personer kan inte få ert projekt att gå närmare framåt men några kan det. Vissa vet ni redan om och andra kommer att komma fram som en nyhet. En nyhet är också hur nära medarbetare och kollegor står den kontakten som ni själva så gärna vill träffa.

Så nästa gång ett projekt ska mind mappas; glöm inte att göra en om era kontakter. Både företagets officiella och medarbetarnas.  Dock ska man komma i håg att medarbetarens aldrig ska tvingas att dela med sig av sina egna kontakter, det måste få komma av sig själv.

Ha en härligt nätverkande vecka!

Ida

 

Ida Hedberg
Senaste inläggen av Ida Hedberg (se alla)