Om att förbereda sig inför en intervju

Jag har tidigare skrivit om hur viktigt jag tycker att det är att söka jobb som man verkligen vill ha och där man verkligen tror att man kommer att prestera bra. Jag har skrivit om att jag tycker att det är viktigt att ta reda på mycket om jobbet och fundera på vad man verkligen vill. Jag har också skrivit om hur viktigt det är att förmedla detta i ansökningen, så att man verkligen blir utplockad och får visa vem man är på en personlig intervju.

Nu säger vi att Du har hittat ett jobb du är intresserad av, Du har ägnat tid och energi åt att läsa på om företaget, att förstå rollen och lagt din själ i att skicka en bra ansökan. Du passerar genom nålsögat och blir en av de lyckliga som går vidare. Du har chansen att ge järnet och visa varför du vill ha jobbet, vad du kan tillföra och även ta reda på det som ”står mellan raderna”, d v s om jobbet verkligen är för Dig, eller om det bara var glättade ord i annonsen som egentligen betyder något annat.

Mitt råd inför intervjun är FÖRBERED DIG! Det räcker egentligen där, men jag ska utveckla mig.

Det finns ingenting som gör mig så förvånad och irriterad som när man på en inledande fråga om varför kandidaten är intresserad av just detta jobb man får till svar ”Vilket jobb var det nu den här intervjun handlade om?”. Allvarligt, är Du inte mer intresserad än så kan man ju bryta intervjun redan där.

De flesta är dock lite bättre än så och kan ha ett bra samtal om sina intressen, kompetenser, utvecklingsområden etc i förhållande till den sökta tjänsten. Det som dock är ovanligt – och därför imponerande då det förekommer – är kvalificerade frågor om tjänsten och företaget. Frågor som visar att man läst på, lyssnat, tar ett eventuellt jobbyte på allvar och ställer krav på sin nästa arbetsplats.

Ett par exempel på frågor som visar att man läst på, tänkt till och ställer krav på sin arbetssituation:

– Vilka utmaningar står företaget inför? På vilket sätt kommer jag i min roll att kunna vara en del av utvecklingen? (Just det, prata som att Du redan är där!)

–  På vilket sätt tror du att någon med min profil kan hjälpa till att driva företaget framåt? (Du får själv rekryteraren att säga varför du är en bra kandidat)

– Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut på 3-5 års sikt? (Du visar att du ser seriöst och långsiktigt på en karriär i företaget, samtidigt som du får svar på en viktig fråga)

– Hur är du som chef? (Om det är den personen du pratar med. Frågan överrumplar och imponerar. Och du får svar på en viktig fråga)

 

Det är inte raketforskning, men tar dig oändligt mycket närmare jobbet du är intresserad av!

Anna Tinglöf
komet

Anna Tinglöf
Senaste inläggen av Anna Tinglöf (se alla)
2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] exempel på frågor jag hellre vill höra, gå tillbaka till mitt inlägg den 6 september. […]

Kommentering är stängd.