Skillnad på positiva besked och positiva besked(?)

Attraktionskraften som arbetsgivare är ju en upplevelse långt innan en potentiell medarbetare blir en faktisk del av företaget. Och just nu tänker jag speciellt på de upplevelser man som arbetsgivare ger under en rekryteringsprocess – hur de påverkar både den kandidat som till slut blir erbjuden anställning såväl de som genomgår processen men får ett vackert nej tack. Rekryteringsprocesser är en fantastisk möjlighet att systematiskt påverka upplevelsen av sin attraktionskraft! Varje kandidat är en potentiell ambassadör, personer som var och en är en kanal för att sprida sin attraktionskraft som arbetsgivare. Vad gör ni/din arbetsgivare under era rekryteringsprocesser för att kandidaterna som får höra nej tack ändå berättar för sin omgivning vilket fantastiskt företag just ni är? Det finns självklart några självklara vinnande faktorer:

  • Snabb kommunikation
  • Konstruktiv kommunikation
  • Personlig kommunikation

Såklart.

Men framförallt, för den kandidaten som faktiskt blir erbjuden anställning, vilket underlag bygger rekryteringsprocessen för er fortsatta relation? Och det är här man kan göra det extra spännande och inbjudande! För jag tror det kan skapa skillnad i att ge positiva besked eller positiva besked.

Självklart är det ett positivt besked att ringa kandidaten och meddela att: – Ja, vill vi väldigt gärna att du kommer till oss, kom och skriv kontrakt!

Men vad händer om du gör som företaget X? Istället för att ringa skickar du en korg med delikatesser, samt en ihoprullad t-shirt som väl upprullad säger: Jag är anställd av X !

En kommunikationsväg som säger: – Grattis du är utvald, du är speciell. Vi är ett unikt företag som är stolta över det vi gör, och nu är du en med oss! Och du har en t-shirt som bevisar det! Njut av delikatesserna, vi ses på måndag.

Vem är gladast, och kanske mest stolt, över sin nya arbetsgivare? Och för hur många fler berättar hon om det fantastiskt positiva beskedet…

Nina Karlsson
Senaste inläggen av Nina Karlsson (se alla)
2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] in bloggen och läs mer på http://gottarbetsliv.se/2010/11/23/skillnad-pa-positiva-besked-och-positiva-besked/ I kategorin: Nyheter Inga kommentarer till Gästbloggar om positiva […]

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Rickard Eriksson, McStenberg and HRbloggen.se, Maria Kullberg. Maria Kullberg said: Hur vill du välkomnas av din nya arbetsgivare? Skillnad på positiva besked och positiva besked(?) @gottarbetsliv http://t.co/TfyPF1j […]

Kommentering är stängd.