Vem skall våga – ta upp en fråga?

Hur ofta har du inte funderat över varför det blev så? Hur kunde man fatta ett beslut på det sättet? Vem har bestämt detta? Arbetar vi verkligen på ett effektivt sätt?

Hur ofta har du inte med någon annan funderat över dessa frågor? Kanske över en kopp kaffe i fikarummet? Tillsammans med familjen vid middagsbordet. Glöm inte bort träffarna med arbetskamraterna på After Work eller samlingen vid baren en lill-lördag. Då bekräftas det hur rätt VI och Jag har! De andra förstår inte! Man borde! Ja man borde verkligen!

Men hur ofta blir borde – har gjort? Är det relevant att ta upp frågan när man får lite perspektiv på det hela? Oftast så tänker man att nej, det är nog inte viktigt. Jag struntar i det. Man vill ju inte störa.

Givetvis finns det ett behov att skaffa sig självbekräftelse genom att enas mot något annat. Någon som t.ex. inte förstår vårt arbete. Men var kom tanken ifrån? Är det en löjlig sak som på enklaste sätt hade kunnats hanteras om man bara tar upp det?

Genom att reflektera och sova på saken kanske man kan komma till en lösning på hur man skall gå vidare. Att sopa allt under mattan är inte rätt melodi. Fundera nästa dag på vad som jag retar mig på. Hur skulle vi kunna förändra vårt arbetsätt eller arbetslag? Prata med de andra från ”barhänget”! Skall vi ta upp frågan? När gör vi det? På vilket sakligt sätt skull vi kunna belysa våra tankar?

Genom att också kanske fundera på en lösning som inte innehåller positionering eller principfrågor kommer troligen motparten att ta emot budskapet på ett enkelt och bra sätt. Dock måste man vara beredd på att man kanske får ”nej” på sina förslag eller funderingar. Men har man frågat på ett obeväpnat sätt får man förhoppningsvis ett svar med motivering som gör det enklare att förstå.

Ett direkt tips. Säg INTE: ”jag/vi har hört”! Eller desto värre ”man säger”!

Vem säger vad? Var tydliga med att det är jag eller vi tycker att! Annars blir det som barnen som använder sig av argumenten ” alla andra”! Vilka andra?

Hoppas att ni alla får en trevlig helg och en fantastisk After Work!

Patrik Ekstrand
Senaste inläggen av Patrik Ekstrand (se alla)
1 svara
  1. Camilla Ländin
    Camilla Ländin says:

    Ja, tänk om vi kunde våga säga det vi tänker lite oftare? Jag brukar säga ”kritik som framförs är kritik och kan användas som feedback, kritik som inte framförs är bara skitsnack”!
    Mantrat tydlighet, tydlighet, tydlighet går att applicera här också.

Kommentering är stängd.