4 timmars arbetsvecka!?

Är det verkligen möjligt att bli så effektiv att du bara behöver jobba 4 tim i veckan? Tim Ferriss påstår det i sin bok ”4 timmars arbetsvecka”. Han ställer några intressanta ”sanningar” på sin spets. 

En av dem är om det finns en relation mellan hur många timmar vi jobbar och hur mycket pengar du och företaget tjänar in. Hur mycket tid av din arbetsdag går åt till det som ger effekt? Tänk om du bara skulle utföra de viktigaste uppgifterna. Om du började dagen med de prioriterade uppgifterna och inget annat. Hur länge skulle du behöva jobba då per dag?

Antagligen kommer du fram till samma slutsats som Vilfredo Pareto gjorde när han skapade 80/20 regeln.  80 % av dina resultat kommer från 20 % av dina ansträngningar.  Använd Paretos lag kontinuerligt och se till att du gör rätt saker. Vore det inte härligt att kunna avsluta arbetsdagen efter bara några timmar.

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
2 Kommentarer
 1. Maria Kullberg
  Maria Kullberg says:

  Men alltså? Fyra timmar per vecka? Inte per dag? Spontana tanken är att du har skrivit fel, men en snabb googling bekräftar att boken heter så. ;)

  Oavsett om man menar att man ska jobba fyra timmar per vecka eller fyra timmar per dag jämfört med normala åtta timmar per dag, så är det ju av avgörande betydelse vilket sorts arbete du ägnar dig åt. Det blev ett ganska intressant samtal inne på min facebook-logg om det här.

  Jag delar med mig av några av tankarna här. Hoppas ni inte misstycker. :-)

  Stig: Ogillar princpen. Älskade mitt arbete som gav livet mening!

  Anna: funkar ju definitivt inte inom vård, omsorg eller skola, människoarbete går det inte att effektivisera undan – där är det ju snarare så att en utför jobb för två personer under alla sina åtta timmar
  förutsatt att inte företagarna är så effektiva att deras pengar räcker till att anställa två på samma plats…?

  Annika: Fyra timmar i veckan låter som sience fiction. Fyra timmar om dagen ochså.. Men absolut så går det att jobba smartare med mer fokus och energi och bättre balans. Något att sträva efter. Less is more..

  Det sammanfattar mina funderingar ganska bra. Gillar man sitt arbete är det inget roligt att skala ner det till fyra timmar i veckan. Och i vissa arbeten är det fullständigt nödvändigt att finnas på plats vid vissa tidpunkter. Det finns ganska många verksamheter som inte skulle fungera i vårt samhälle annars. Sen tror jag att alla verksamheter mår bra av att någon gång då och då se över vad man gör, hur man gör det och varför.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Eva Jansén and Eva Jansén, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: 4 timmars arbetsvecka!? http://gottarbetsliv.se/2010/11/01/4-timmars-arbetsvecka/ […]

Kommentering är stängd.