Din väg till arbetsglädje – sommarserie

Vi har bestämt oss för att bjuda er på en bloggserie. Eller rättare sagt två. Temat för båda är arbetsglädje.

Först kommer fyra inlägg som handlar om vad du själv kan göra för att skapa mer glädje i ditt (arbets)liv. Sedan ytterligare fyra inlägg om arbetsglädje ur ett grupperspektiv.

Hur mår du på jobbet? Är du nöjd med dina arbetsuppgifter, får du de utmaningar du behöver, finns det tid och resurser att utföra uppgifterna? Om du inte är helt nöjd bjuder vi in dig att fundera över saken tillsammans med oss i sommar.

Om du är arbetssökande kan du använda serien om arbetsglädje som språngbräda för att skapa förutsättningarna att hamna rätt när du tar klivet in i arbetslivet igen (eller för första gången).

Här är länkar till de andra inläggen i serien:

Inlägg nr 2: Vad hindrar dig?

Inlägg nr 3: Mer energi och glädje

Inlägg nr 4: Nu är det upp till dig!

1. Ställ frågan

Du förtjänar att må bra på jobbet. Det är där du tillbringar större delen av din vakna tid under större delen av ditt liv. Första steget  mot en arbetssituation där du mår bra och kommer till din rätt är att våga ställa dig själv frågan – hur vill du ha det på jobbet?

Det handlar om att lära känna dig själv och dina drivkrafter, vilka pusselbitar du behöver för att trivas. Mår du som bäst när du får lära dig nya saker? Är det viktigast att få jobba tillsammans med ett team, är det en speciell arbetsmiljö som får dig att trivas eller är det viktigast för dig att det finns en professionalism på den arbetsplats där du finns?

Ställ frågan. Och var beredd på att du inte vet alla svar. Bestäm dig för att utforska hur du vill ha det på din arbetsplats och stå ut med ovissheten så länge. Lita på att svaren kommer, även om det kan ta tid.

Det handlar om att ta sig själv på allvar. Att lyssna på magkänslan, även när du inte riktigt kan sätta ord på vad den säger.

Några redskap som kan vara bra att ha på vägen:

  • En dagbok. Skriv ner vad du tänker och känner. Vad gör dig glad? Vad står du inte ut med?
  • En god vän. Berätta att du har bestämt dig för att undersöka vad du mår bra av och att det kanske kan leda till att du förändrar saker i ditt liv. Att du ännu inte riktigt vet vart den är resan ska ta dig och att det kanske känns läskigt. Be att få ventilera, att få bolla idéer och tankar utan att bli bedömd. Det är inte råd du behöver just nu, bara stöd i ditt funderande.
  • Andra uttryckssätt. Målar du? Har du andra sätt att uttrycka känslor och tankar? Använd dem för att utforska vem du är och vart du är på väg.

Känns det som att du borde vara nöjd, att du inte har anledning att klaga? Släpp taget om alla sådana krav på dig själv. De hindrar dig från att förändra din situation. Ge dig själv rätt att lyssna på din magkänsla.

Det innebär också att du tillåter dig att öppna dörren för nya tankar. Ta dig själv på allvar. Det är första steget mot att skapa den vardag du vill leva i.

Din uppgift om du vill:

Ta ett par minuter varje dag under de närmaste veckorna, till exempel innan du somnar, och fundera över någon av dessa frågor:

  • När känner du att du kommer till din rätt?
  • När har du så roligt att du glömmer allt annat?
  • Tänk på några personer som inspirerar dig. Vad är inspirerande med dem?
  • Vad kan du inte leva utan?
  • Om du plötsligt vann oändligt mycket pengar, vad skulle du då välja att fylla dina dagar med?

Nästa inlägg kommer den 13 juli. Läs oss då!

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Bloggserie! Arbetsglädje i gruppen. #followform { padding-top:5px; text-align:left; } var addthis_product = 'wpp-261'; var addthis_config = {"data_track_clickback":false,"ui_language":"sv"};ShareTweet(function() { var s = document.createElement('SCRIPT'), s1 = document.getElementsByTagName('SCRIPT')[0]; s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'http://widgets.digg.com/buttons.js'; s1.parentNode.insertBefore(s, s1); })(); var addthis_config = {"data_track_clickback":true}; I somras publicerade vi en serie blogginlägg som handlade om arbetsglädje. Du hittar inläggen i serien här. […]

  2. […] = {"data_track_clickback":true}; Det här är tredje delen i vår sommarserie om arbetsglädje. Det första inlägget handlade om att våga ställa sig själv frågan hur du egentligen vill ha det på jobbet. I det […]

Kommentering är stängd.