Företagare, höj din lön!

I förra veckan var det avslutning på affärsutvecklingsprogrammet Knuff som jag har haft förmånen att gå sedan i höstas. Knuff är affärsutveckling för kvinnor inom kreativa näringar och bland deltagarna fanns konstnärer, designers, musiker, grafiker och andra skapande personer. Större delen av min verksamhet passar egentligen inte in i den här samlingen, men jag är även författare och därmed kvalade jag också in.

Det har varit en fantastisk resa. Även om jag drivit företag under många år så fick jag massor av smarta tips och verktyg för min företagsutveckling som jag kommer att ha nytta av lång tid framöver.

Bäst var ändå att få lära känna alla dessa kreativa, spännande människor som på olika sätt lever sin dröm. Så inspirerande.

Sista dagen kom vi att prata om pensionssparande, försäkringar och andra trygghetssystem för oss företagare. Någon påminde om att det ibland går att göra avdrag för friskvård. Även utbildningar och resor som är viktiga för verksamheten går naturligtvis att dra av. Det är ju bra.

Men jag vill slå ett slag för någonting som jag tycker har alldeles för låg prioritet hos många företagare, inte minst inom kreativa näringar. Nämligen lön.

Tänk om andra typer av företag skulle resonera så här: vi har kanske inte råd att betala de anställda rimliga löner, åtminstone inte varje månad, men vi skickar dem i alla fall på spännande utbildningar. Dessutom får de betald friskvård. Och vi pensionssparar åt dem, privat.

Om jag vore anställd i det företaget så skulle jag kräva att de ser till att ha råd med min lön – varje månad – innan de ägnar en minut åt att läsa på om privat pensionssparande eller tar reda på vilka utbildningar som går att dra av.

Din framtida pension baseras till stor del på hur hög lön du har. Det gäller föräldrapenningen och en massa andra saker också. Bestäm dig för att prioritera en stabil ekonomi i ditt företag och en bra lön. Det är steg ett. Allt det andra är sekundärt.

Det är klart att en utbildning kan vara precis den investering du behöver göra för att lyfta som företagare. Och det finns försäkringar som är superviktiga. Det är inte det jag ifrågasätter.

Men glöm inte varför du startade företaget från första början. Om du ska kunna leva din dröm så behöver du en lön som du kan leva på. Det är viktigare än att kunna äta lunch på stan eller dra av dina telefonkostnader. Eller hur?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)