Egenföretagare – himmel eller helvete?

För det allra mest gillar jag verkligen att vara min egen. Att göra det jag vill när jag vill och i samarbete med den jag vill om jag vill. Att kunna ta en lååång lunch med en trevlig kollega eller vän, eller gå hem tidigt när solen skiner, hämta tidigt på dagis och jobba klart när barnen har lagt sig om jag vill det. På många sätt är man privilegierad som egenföretagare. Som egenföretagare lär du dig också att våga testa dina idéer och faktiskt genomföra dem, vill du lyckas och utvecklas så har du liksom inget annat val, och jag tycker att det är ett privilegium.

Men sedan finns det ju en baksida. Perioder med få eller inga uppdrag, ångest över pengar och kunder som uteblir. Och så bristerna i våra socialförsäkringssystem som inte på något sätt är anpassade efter alla oss som inte har en heltids tillsvidareanställning.  Jag blir så ledsen när jag läser om den här typen av fall, en kvinna som varken får havandeskapspenning eller föräldrapenning då hon inte ”passar in i mallen” för hur man förtjänar sitt uppehälle. Och det drabbar inte bara kvinnor, samma sak gäller alla egenföretagare, frilansare, deltidssjukskrivna, studenter….

Så politiker, när får vi se en förändring och en anpassning till 2014? All forskning och trendanalyser visar på att fler och fler kommer att ha flexiblare anställningar, antalet frilansare blir fler och rörligheten på arbetsmarknaden ökar. Då är det väl dags att inkludera alla oss, som också betalar skatt i samma utsträckning, i trygghetssystemen?

Nej hörni, det är vackert väder, jag drar nytta av ett av de privilegier jag trots allt har. Jag går ut och sätter mig i solen på ett café den här förmiddagen.

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)
2 Kommentarer
  1. Birgitta Möller
    Birgitta Möller says:

    Goddag yxskaft. Detta är ju inte klokt. Paragrafryttare kallas väl sådant här myndighetsutövande?

    Tänker tanken att det är bra att jag startade företag flera år efter att jag fick barn.

    Hoppas denna artikel får spridning. Bra inlägg!

Kommentering är stängd.