Hur lättar du på trycket?

Kortvarig stress mår vi oftast bra av. Det får oss att fokusera bättre och höjer kvalitén på det vi gör. Långvarig stress och frustration kan göra oss sjuka. Därför är det viktigt att vi kontinuerligt lättar på trycket. Du&jobbet.se har frågat 2 700 personer hur de gör för att avreagera sig. Här är resultatet:

Jag pratar med en kollega, 71 procent.

Jag biter ihop, 42 procent.

Jag pratar med en chef, 36 procent.

Jag plågar min familj med berättelser, 27 procent.

Jag gör en avslappningsövning, 16 procent.

Jag blir otrevlig mot omgivningen, 15 procent.

Jag lämnar rummet, 7 procent.

Jag låter det gå ut över döda ting, 4 procent.

Jag skriver på sociala forum och beklagar mig, 0,5 procent.

De flesta av dessa sätten får oss att lätta på trycket och hjälper oss att kunna fokusera om. Även om att ”bli otrevlig mot omgivningen” inte är så populärt av omgivningen. :-) Däremot är ”jag biter ihop” och ”jag lämnar rummet” oftast inte några effektiva sätt att lätta på trycket. De gör att du fastnar i frustrationen och ökar på den långsiktiga stressen.

Använd det sätt som funkar bäst för dig och din personlighet att avreagera dig på. Det viktiga är att du verkligen släpper ut frustrationen och inte behåller den inom dig. Då är risken stor att du på sikt kan bli sjuk.

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)