Vilken kultur bidrar du till att skapa?

Det här är andra delen i vår serier om att bidra till större arbetsglädje i den grupp du är en del av. Det första inlägget kan du läsa här.

En positiv och tillåtande kultur är grundläggande för att ni ska kunna arbeta bra tillsammans i gruppen. Ju bättre ni blir på att stärka relationerna och samarbetsklimatet desto bättre kommer ni att må – och desto bättre blir era resultat.

Hur skulle du vilja att det var? Längar du efter mer öppenhet, större respekt för olikheter, mer uppmuntran när någon kommer med ett nytt förslag eller kanske helt enkelt att ni oftare skrattar tillsammans?

Gör en önskelista, antingen för dig själv eller – ännu hellre – tillsammans med resten av gruppen. Se till att ni är överens om vad orden egentligen betyder, att ni förstår varandras behov. Titta sedan på listan och ställ dig själv två frågor:

  1. Vad vet du att du är riktigt bra på, vad kommer du att bidra med till gruppen?
  2. Vad kommer ärligt talat att bli en utmaning för dig att leva upp till?

Prata om era svar. Det är ett bra sätt att lära känna varandra. Och medan ni diskuterar hur ni skulle vilja att det var och vad ni som enskilda personer kan bidra med så skapar ni samtidigt precis den kultur som ni önskar.

Att skapa en bra kultur i gruppen handlar inte om ord på ett papper. Kulturen skapas och upprätthålls genom varje handling och varje ord ni säger till varandra. Hur kan du bidra till den kultur du önskar när du skickar ut ett mail till gruppen? När du kallar till ett möte? När du tar upp ett nytt förslag eller när du ger feedback till någon?

Vad får du för tankar? Dela gärna med dig i kommentarfältet!

Nästa inlägg kommer den 19 oktober.

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 2. Vilken kultur bidrar du till att skapa? […]

  2. […] 2. Vilken kultur bidrar du till att skapa? […]

Kommentering är stängd.