Jag är en duktig nätverkare!

I somras träffade jag en ingenjör som var mäkta stolt över att tillhöra ingenjörskåren. -”Om världen går under imorgon så är det vi ingenjörer som kan bygga upp den igen påstod han.

-”Och vi samhällsvetare som fyller den med innehåll, tänkte jag, och tackade för en annars trevlig frukost.

Förra veckan var jag och lyssnade på en paneldebatt mellan journalister. Det var mycket intressanta frågor om annonsering, presstöd och journalistisk integritet kontra kommersiella krafter. Det som slog mig mest var att den ena journalisten var så nedslagen av vad han var dålig på, istället för att fokusera på sin stryka som skribent. Han var mycket medveten om sina svagheter och berättade för alla som lyssnade vad den var för något. Så olika personer kan vara och så olika de blir bemöta. Om världen verkligen skulle gå under i morgon så vet jag vem jag ska kontakta, och det är den självsäkra men också mycket trevliga ingenjören. Däremot om det är en journalist jag är ute efter så skulle journalisten från panelen inte kvala in på mina 100 lista över journalister att kontakta. Oavsett hur bra han än skriver.

Dock gjorde båda samma fel och det var att att inte kunna se utanför sin egna yrkesroll eller att ta in hur andra yrkesgrupper verkar och vad deras kunskap och kompetens kan göra för dem i detta fall ingenjören och journalisten. För det är nyttigt att lyssna på andra yrkesgrupper.

Jag är en duktig nätverkare och lever som jag lär. Jag har inte all den kunskap om allt jag som företagare, affärskollega, partner och mamma skulle behöva inför varje situation som jag ställs inför, så jag inventerar kontinueligt mitt nätverk för att se att alla inte har min profil, utan att det finns så många olika sorter som möjligt.

Ingen männniska eller organisation kan allt. Men däremot så kan du se till att ditt nätverk har kompetenser som du inte har. Ett homogent nätverk kan bara ta dig så långt som den boxen du satt dig i tillåter.

Så vad kan du inte? Och vem ska du fråga om det?

Ha en riktigt bra nätverkande vecka!

Ida Hedberg

Återkoppla.nu

Ida Hedberg
Senaste inläggen av Ida Hedberg (se alla)
1 svara

Kommentering är stängd.