Våren och kortveckorna

Så är det dags. Årets första riktiga ”kortvecka” är här, dvs en arbetsvecka som inte har fem hela arbetsdagar, utan kanske tre eller tre och en halv eller fyra, lite beroende på vilken helg eller högtid som firas. Våren är ju faktiskt totalt sönderhackad av dessa röda dagar och klämdagar. Det är nästan bara några stackars veckor i juni, innan midsommarledighet och den riktiga semestern, som många av oss faktiskt jobbar fem dagar i sträck igen nästa gång.

Men hur är det med det där egentligen? Alla som kollar jobbmailen i morgon på långfredagen räcker upp en hand!  Mm, mm, just det…., inte bara vi egenföretagare som ju gärna säger att vi aldrig är lediga, utan en och annan till där ute.  Och hur många svarar på ett och annat mail under helgen? Hmm, tänkte väl det….

Varför har det blivit så? Är det bara det faktum att tekniken tillåter det och att så många har sin smart -phone ständigt  tillhands och inte riktigt orkar (eller vet hur man gör för att) stänga av mailfunktionen under de lediga dagarna? Eller är det förväntningar från chefer, kollegor och kunder? Är det inte OK att faktiskt vara ledig några dagar?
Ni minns autosvaren som vi använde för några år sedan när vi inte kom åt jobbmailen under semestern där det stod att ”Jag är ledig och tyvärr kan jag inte svara på ditt mail just nu. Jag återkommer på tisdag”.  Det var inte så dumt, ingen väntade sig någon respons under påskhelgen eller tyckte det vara konstigt att svaret dröjde till måndag klockan 8.15.

Tänk så skönt det var att faktiskt, på riktigt, koppla av från jobbet några dagar, och så vilsamt för kropp och själ. Vad spännande det vore om vi prövade det igen, 2012-års variant på autosvar. Antagligen förkastligt rent nationalekonomiskt, men ack så nyttigt.

 

Så, vill du anta utmaningen och koppla bort jobbet över helgen? Eller måste du finnas tillgänglig och i så fall, varför?

Trevlig påsk önskar vi på Ett Gott Arbetsliv!

 

 

 

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)