Kan Gates hjälpa vår hjältinna med det hon behöver?

Alla har vi sett dessa filmer där vår Hjältinna befinner sig i en svår situation. Istället för att gråta och beklaga sig över det svåra/hemska som hänt henne uppbådar hon sina sista krafter till att hjälpa Främlingen som hon ser har ett problem, som hon trots sin egen hemska situation kan hjälpa. Främlingen blir hjälpt och självklart visar det sig då att Främlingen är den som har makten och möjligheten att i sin tur hjälpa vår Hjältinna i hennes problem och även ge henne den framgång hon så väl förtjänar. Oftast ingår det även att ge en rejäl näsknäppa till den person som har åstakommit Hjältinnas huvudbry från första början.

Hur går detta ihop med nätverkande och det goda arbetslivet? Jo, att hjälpa någon är som att så. Du vet inte veta exakt hur skörden ska bli, så för att försäkra dig om att skörden ska bli så stor som möjligt, är det bra att hjälpa så många så många som möjligt med det de facto ber om hjälp med. Detta är vad Bill Gates, som få anses ha haft ett fantastiskt gott arbetsliv, gör. Genom sin stiftelse Bill and Melinda Gates foundation hjälper han världen med att hittills ha gett 28 miljarder dollar med fokus på hälsa och utbildning. Gates har även vänner som ger och Sydsvenskan gör en snygg genomgång av detta i fredagens tidning om att maktens män med pengar numera satsar miljarder dollar på att vara donera sina förmögenheter till välgörenhet. Mycket av dessa pengar skapar helt nya förutsättningar för miljoner av människor.

Men för att skörda mycket, så måste du så mycket, och som sydsvenskans artikel tar upp så tenderar det från givarens sida att vara en envägskommunikation. För principen är den samma oavsett om givandet sker på filmen, eller när det gäller arbetsliv/bistånd mm. Det måste vara mottagaren som säger vad den behöver hjälp med, annars finns risken att vår hjältinna inte får den hjälp hon anser sig behöva för att nå den framgång hon vill.

Så nästa gång du ger till ditt nätverk fråga ”-vad kan jag göra för dig?” Inte ”-jag gör detta åt dig!”, och hoppas att det funkar.

 

Ida Hedberg

Återkoppla.nu

Ida Hedberg
Senaste inläggen av Ida Hedberg (se alla)
2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] behöver när familjeekonomin är kärv? Tja, läs mer i inläggen En klassiker om att hjälpa och Kan Gates hjälpa vår hjältinna med det hon behöver? för att förstå mitt sätt att […]

Kommentering är stängd.