Mer energi och glädje

Det här är tredje delen i vår sommarserie om arbetsglädje. Det första inlägget handlade om att våga ställa sig själv frågan hur du egentligen vill ha det på jobbet. I det andra inlägget talade vi om vikten av att minimera sådant som tar ifrån dig energi.

Nu är det dags att börja bli lite mer konkret. Någon sa att stora drömmar och mycket små steg är formeln för att skapa det man vill ha. En hel del sanning ligger det nog i det. Så hur ser drömbilden ut för dig, hur skulle ditt arbetsliv se ut för att du verkligen skulle trivas?

Kanske vet du inte riktigt vilket yrke eller vilken roll det är du helst vill ha. Fundera istället över vardagsbilder. Hur vill du att det ska se ut omkring dig när du arbetar? Vilken slags miljö? Är du för dig själv eller har du många människor omkring dig? Hur är de?

Hur känns det att kliva in på din drömarbetsplats? Vilket tempo är det? Finns det deadlines?

Tänk dig att du är på jobbet, i den bästa av världar. Vad sysslar du med? Skapar du snygga excelark, pratar du med många människor, står du på en scen eller bygger du någonting med händerna?

Strunta i om idéerna eller bilderna du får är motsägelsefulla. Samla dem i alla fall, till exempel i en bok eller en mindmap. Var så konkret och detaljerad du kan.

Tillsätt glädje

Börja dessutom redan nu med att lägga till några saker i ditt liv som gör dig glad och som ger dig energi. När mår du bra? När kommer du till din rätt och när har du roligt?

Finns det någonting som du längtar efter att göra men som du inte riktigt gett dig själv tid till? Vill du sjunga i en kör, gå med i en bokcirkel eller börja samla fjärilar? Gör det!

Vi människor har en tendens att hela tiden försöka förändra oss, att passa in i den mall vi skapat åt oss själva, ofta med god hjälp av omgivningen och olika trender. Vem är du egentligen? Vad gillar du, vad får dig att må bra?

Tillåt dig att vara den du är. Om sovmorgnar gör dig glad, varför tvinga dig själv upp i ottan? Och om du egentligen vet med dig att du aldrig kommer att börja träna – stryk det från listan av sådant du borde!

Din uppgift om du vill:

  • Börja samla på tankar och bilder som beskriver hur du helst vill ha det på jobbet. Använd en särskild bok eller en plats i ditt hem.
  • Sätt igång med någonting som du länge velat göra.
  • Gör någonting för någon annan. En god gärning, bara för att det gör världen till en lite bättre plats.

Nästa inlägg i den här serien kommer den 10 augusti. Må solen lysa över dig tills dess!

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] vill ha det på jobbet. I det andra talade vi om att minimera sådant som stjäl din energi. Det tredje inlägget handlade om att börja konkretisera dina drömmar och dessutom om att öka glädjen och energin […]

Kommentering är stängd.