Ointresse för jobbet – Hur hitta motivation och arbetsglädje?

Brist på motivation och ointresse för jobbet kan kännas precis som att vara utan jobb och arbetssökande. Du går till jobbet varje dag, eller som arbetssökande söker och söker jobb, men ändå är känslan av meningslöshet fast i dig. Du gör det för att du måste. Fast innerst inne är du ständigt sökande efter det där som du egentligen vill jobba med. Det som ger dig motivation och arbetsglädje.

Otillfredsställande jobb
Du kanske jobbar med något där du inte känner att du är på rätt plats eller kommer till din rätt med den kompetens och de resurser du har, som Lisa Moreaus skrev om i sitt intressanta inlägg Kommer du till din rätt? Då kanske det är så att motivationen är att lönen kommer varje månad, men själva jobbet är inte tillfredsställande, inget du känner engagemang och intresse för egentligen. MEN, du behöver ju pengarna. Det blir liksom en återvändsgränd. Du är beroende av ett jobb som inte ger dig någon motivaton och arbetsglädje. Det får så klart konsekvenser för ditt mående.

Skapar frustration
Alla ni som liksom jag någon gång i livet varit arbetssökande en längre tid känner igen den jobbiga känslan av att inte känna sig behövd, och inte komma till sin rätt. Att inte få använda sin kunskap och kompetens. Att inte få bidra och tillhöra ett sammanhang. Hur detta skapar frustration, stress och utanförskap. När du får frågan ”Vad jobbar du med?” och helst bara vill byta samtalsämne för att du inte har någon lust att berätta om din situation. Som arbetssökande utan jobb, eller för att du har ett jobb där du inte känner motivation och arbetsglädje. Hur känslan av misslyckande och frustration ökar när den som frågade glatt mal på om sitt fantastiska jobb som hen brinner för.

När du får frågan ”Vad jobbar du med?” och helst bara vill byta samtalsämne för att du inte har någon lust att berätta om din situation.

Hur hitta motivation?
Så hur ska du hitta motivation när allt bara rullar på i gamla hjulspår? Ja, det går ju  förstås inte utan att byta spår. Kanske behöver du någon slags förändring eller ta mod till dig att bryta gamla invanda mönster. Kliva utanför din trygghetszon. Ta ansvar för din situation. Varför? För att du är värd att få må bra på jobbet. Att få ha en bra arbetsmiljö och ett tillfredsställande jobb. Fundera gärna på vad du skulle kunna göra. Vad du kan börja med. Lättare sagt än gjort. Vet det av egen erfarenhet och är i dag enormt tacksam för att jag vågade ta klivet. Att jag utmanade mig själv.

Det är du som styr
Pröva gärna att ställa dessa frågor till dig själv: ”Vad behöver, känner och vill JAG?” Sätt dig ner i lugn och ro och ge dig själv den tid du behöver. Gör en brainstormining med dig själv och skriv ner allt som kommer upp i skallen utan att korrigera dig. Plocka ut det som känns rimligt och relevant för din situation just nu. Det kan vara något litet som blir något stort för dig här och nu. Det är vad du själv kan göra just nu om du har bestämt dig och verkligen VILL ha en förändring. På längre sikt kanske du behöver stöd beroende på din situation, eller så löser du det helt på egen hand.  Vad kan organisationen göra?

Engagerande kultur
Läste nyligen det intressanta blogginlägget En kultur som engagerar på A Great Place to Work. Glädjande läsning om hur en arbetsplats jobbar med sina värderingar för att skapa en engagerande arbetsplatskultur. Och de gör verkligen verkstad av det också. Det är inte bara ett dokument som samlar damm i bokhyllan. Fastnade speciellt för dessa punkter:

”Medarbetarluncher. Vi träffas några personer åt gången och diskuterar företagskultur, organisation, förbättringar och idéer under en lunch. Ett fritt samtal som är lite styrt utifrån några frågeställningar ger oss enormt bra feedback!

Eget ansvar och delaktighet. För oss är det viktigt att skapa en kultur där varje medarbetare känner ett ansvar för sina arbetsuppgifter och att vi känner en stolthet i det vi gör och vågar testa nya saker. Vi vill och kan ta ansvar för de leveranser vi gör och förstår värdet i kunskapen vi ger.

Ha kul! Det kan inte nog poängteras att om vi har kul på jobbet så presterar vi bättre. Vi försöker slösa med beröm och uppmuntran. Vi försöker se till att alla känner att just deras jobb och kunskap är en viktig pusselbit för att få hela företaget att fungera och att varje individ skapar värde genom sin prestation.”

Kanske något för fler arbetsplatser inspireras av eller ta efter och på så sätt få engerade, motiverade och glada medarbetare. Lika med mindre sjukfrånvaro, bättre prestation och ökad produktion.

Har du själv fastnat i ointresse och brist på motivation på jobbet och saknar arbetsglädje? Kanske du som chef känner igen detta bland dina medarbetare? Hur tänker du/ni om er situation och vad som behöver göras?

Ha en bra arbetsdag! Ta hand om er och varandra!

Suzanne Vikström
Senaste inläggen av Suzanne Vikström (se alla)