När vi lever på kredit, får vi betala tillbaka med ränta.

Om vi lever på kredit får vi betala tillbaka med ränta! Det är dags att vi inför krav på återbetalning innan vi spricker likt den s.k. Bostadsbubblan.

Inledning

Mina reflektioner denna vecka är tankar som väcktes hos mig när jag läste bloggen den 11 april av Marie Klint. Hon formulerar sig kring frågan hur vi använder och ser på vår tid. Är tiden herre över oss eller vi över den? Hon skriver bl.a. att tiden är som ett konto och vår almanacka är ett kontoutdrag där vi kan se hur vi använt tiden. Jag har under lång tid tänkt i samma banor och använt mig av samma bild för att förstå hur vi förhåller oss till vår egen tid.

Bild

Jag tänker mig, barnsligt enkelt, att vi har vår tid precis som vi har pengar på vårt konto. Det finns en viss mängd pengar och de räcker till ett antal inköp, sedan är de slut och vi måste vänta tills nästa löneutbetalning, eller? Vi kan låna pengar och därmed köpa det vi önskar oss redan i dag. Det som händer när vi lånar till ett inköp är att den vi lånar av kommer vilja få tillbaka sina utlånade pengar med ränta, dvs. det kostar något mer för oss att köpa idag än att vänta tills vi har pengarna i handen.

Tanke

När vi översätter denna tankebild till vårt eget liv och hur vi använder den tid vi har så blir resultatet uppenbart för oss. Varje dag har sitt tidskapital att använda. Det räcker till något, mer eller mindre, beroende av hur pigga vi är just den dagen. Om vi vill mer än vad som egentligen ryms i dagen finns möjligheten att låna från morgondagen. Vi kan få lite kraft redan idag för att göra det vi måste eller vill. Det går ofta bra och vi kan känna oss nöjda och glada över allt vi hunnit med och allt vi fått möjlighet att uppleva. Vi kanske inte ens märker att vi har lånat från imorgon och att vi har mindre kraft imorgon än den dagen skulle behöva. Risken finns att vi då lånar från ytterligare en dag i framtiden och när vi levt tillräckligt längre på kredit i vårt eget liv, så måste vi börja betala tillbaka räntan.

Amorteringskrav

Kanske är det dags att införa amorteringskrav även när det gäller lånad tid. Den stora risken för framtidens samhälle kanske inte är den s.k. bostadsbublan utan livskraftsbubblan. Vi skulle nog må bra av att det infördes ett krav på att minska möjligheten att leva på kredit. Kanske skulle söndagen kunna få bli den dag då vi vilar och därmed betalar tillbaka något av det vi levt upp i förtid. Söndagen skulle kunna få vara en dag när både e-post och telefon får vänta till förmån för ”bara vara-liv”. Spontana aktiviteter och tillsynes onyttiga infall. Kanske man t.o.m. skulle våga pröva den gamla judiska tanken att vilodagen börjar kl. 18.00 dagen innan. Då hinner vi varva ner och sova lugnt för att sedan vila en hel dag.

Sparande

När vi betalat tillbaka allt det liv vi levt upp i förtid och vi med glädje kan säga; nu känner jag mig pigg, redan när vilodagen/kreditbetalningsdagen börjar, då skall vi inte sluta med vilans livssparande rutin. Fortsätter vi då kommer vi istället att spara liv i våra kroppar. Då samlar vi kraft för att klara av de dagar i framtiden som kommer kräva mer än vad den dagen rymmer.

Anders Ljungström

 

 

Anders Ljungström
Senaste inläggen av Anders Ljungström (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] upp tråden från min kollega Anders Ljungström som skrev om livskraftbubblan i sitt förra inlägg. Hans teori går i korta drag ut på att vi har ett tidskonto där vi kan ta ut ett antal timmar […]

Kommentering är stängd.